KO KAŽE DA JE SRPSKA GENOCIDNA IDE U ZATVOR: Banjaluka sprema zakon koji bi mogao da se nađe u Parlamentu BiH početkom februara

S. MIŠLjENOVIĆ

28. 01. 2022. u 09:00

REPUBLIKA Srpska uveliko priprema Zakon o zabrani nazivanja genocidnim kolektiviteta ili nacionalne grupe u BiH, a ovaj dokument mogao bi da bude u Parlamentu BiH već početkom februara.

КО КАЖЕ ДА ЈЕ СРПСКА ГЕНОЦИДНА ИДЕ У ЗАТВОР: Бањалука спрема закон који би могао да се нађе у Парламенту БиХ почетком фебруара

Foto Tanjug

U pomenutom predlogu koji dolazi iz RS, predlože se da se kazni zatvorom od pet godina svako ko određeni kolektivitet, odnosno BiH, Srpsku, Federaciju BiH, Brčko ili kantone nazove genocidnim. Robija od pola decenije sleduje i svakom ko za bilo koju nacionalnu grupu u BiH kaže da je genocidna!

Ipak, ključ kod usvajanja pomenutog rešenja, ili otvaranja rasprave u Parlamentu BiH, kako kažu izvori "Novosti", sada je na strankama iz Federacije BiH, pre svega bošnjačkim, koje bi trebalo da odluče hoće li staviti van snage nametnute izmene Krivičnog zakona BiH od strane Valentina Incka i podržati debatu o novom zakonskom rešenju u Parlamentu BiH.

Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba u Parlamentu BiH, kaže, za "Novosti" da je realno da se usvoji predlog koji dolazi iz RS, jer je reč o aktu koji jednako tretira sve narode, etničke grupe u BiH, ali i entitete i državu BiH:

- Ukoliko ima razumevanja za jednakost u Federaciji BiH i bošnjačkom političkom koru, zakonsko rešenje će se usvojiti u Parlamentu BiH. Ali, ukoliko žele da nastave da targetiraju jedan narod i entitet, onda će to biti potvrda da nema razgovora sa FBiH o ravnopravnosti.

Stevandić ističe da je nametnuta Inckova odluka oko izmena Krivičnog zakona BiH najveća sramota Evrope, jer je Evropska komisija dala jasan stav da zakone ne usvaja visoki predstavnik u BiH nego nadležna tela u BiH, odnosno Parlament BiH, i dodaje da očekuje podršku za novo zakonsko rešenje i od opozicionih stranaka iz RS koje imaju predstavnike u Parlamentu BiH.

Branislav Borenović, predsednik Partije demokratskog progresa i poslanik u Parlamentu BiH, ukazuje, za "Novosti", da se očigledno dolazi ponovo na rešenje koje je PDP predlagao pre nekoliko meseci u sklopu krize nastale Inckovim nametanjem spornog zakona:

- Ključni preduslov da se predstavnici Srpske vrate u proces odlučivanja u zajedničkim institucijama je suspendovanje nametnute odluke Incka i tako stoji u zaključcima NSRS. Moramo se vratiti dijalogu u BiH, ali pre svega rešiti pitanje Inckove nametnute odluke. Imam osećaj da nakon nekoliko meseci lutanja SNSD i Milorad Dodik sada žele da predlože određeno rešenje, ali još ne znaju kako to metodološki da izvedu - ističe Borenović.

On kaže da Inckovu odluku treba razrešiti, a doneti domaće izmene i dopune Krivičnog zakona BiH, koje će biti prihvatljive za sve u BiH:

- Bilo kakav predlog koji dođe u Parlament BiH mora dobiti kvalifikovanu podršku i RS i Federacije BiH. Predlog, ako dolazi iz RS, mora biti rezultat političkog dogovora. Da li u ovom trenutku postoji dogovor oko podrške zakonu od strane koalicije SNSD-HDZ BiH - SDA, koja je formirala većinu u Parlamentu BiH, na to ne mogu odgovoriti. Ali ne treba se opterećivati ko će predložiti zakon već da li isti može proći u Parlamentu BiH, a tu je najveća odgovornost na pomenutoj koaliciji. Ako su se mogli dogovoriti o ministarskim mestima, budžetu, NATO putu, onda ne vidim kako se ne mogu dogovoriti o izmenama Krivičnog zakona BiH - poručio je Borenović.

OPASNA PLATFORMA

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je da će Srpska predložiti novo zakonsko rešenje o zabrani nazivanja genocidnim kolektiviteta ili nacionalne grupe u BiH. On kaže da RS i dalje ostaje pri stavu da se povuku izmene Krivičnog zakona koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko.

- Nema dileme da je on za nas neprihvatljiv. Sve što je Incko nametnuo imalo je za cilj da se to etablira, prihvati, a onda da krene lavina optužbi da su RS i srpski narod navodno genocidni, nakon čega bi se svetom širila politička platforma - da ono što je genocidno ne može ni da postoji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Zajedno za očuvanje prirode