BRNABIĆEVA SA MONSINJOROM PALJOM: Zahvalnost Svetoj stolici na stavu o KiM

Tanjug

13. 12. 2021. u 12:48

PREDSEDNICA Vlade Srbije Ana Brnabić danas je, tokom susreta sa predsednikom Papske akademije za život, monsinjorom Vinćencom Paljom, zahvalila Svetoj stolici na principijelnoj poziciji po pitanju Kosova i Metohije, utemeljenoj na poštovanju međunarodnog prava.

БРНАБИЋЕВА СА МОНСИЊОРОМ ПАЉОМ: Захвалност Светој столици на ставу о КиМ

Foto Tanjug

Ona je u razgovoru istakla neophodnost implementacije Briselskog sporazuma i osnivanja Zajednice srpskih opština, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Monsinjor Palja, koji je takođe veliki kancelar Papskog teološkog instituta za brak i porodične nauke "Jovan Pavle Drugi", podvukao je da veze između Italije i Zapadnog Balkana traju vekovima i da su izgrađene na poštovanju i uvažavanju, a da je vizija Svete stolice da pruži podršku regionu u što boljem povezivanju, poštujući tradiciju i različitosti.

Istakao je da je Sveta stolica opredeljena za unapređenje odnosa sa Srbijom i da će zajednica Sant'Eđiđio, uz insistiranje na međuverskom dijalogu, nastaviti da podržava regionalni razvoj i stabilnost, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, Brnabićeva je tokom susreta ocenila da su odnosi Srbije i Svete stolice bez otvorenih pitanja, da su stabilni i da ih karakteriše uzajamno uvažavanje i poštovanje.

Predsednica Vlade posebno je zahvalila na podršci Svete stolice stabilnosti i prosperitetu Zapadnog Balkana i iskazanom interesovanju za aktuelne prilike u regionu, ističe se u saopštenju.

Jedan od osnovnih prioriteta Srbije je, kako je premijerka istakla, stabilan i dobro povezan region, koji će omogućiti bolji životni standard i perspektivu njegovim građanima.

U tom smislu, ocenila je, doprinosi i inicijativa "Otvoreni Balkan", koja je komplementarna sa svim drugim regionalnim inicijativama i najbolji put do stabilnosti regiona.

Monsiljor Palja, navodeći da je dijalog, saradnja i osnaživanje veza u regionu jedini put ka miru i stabilnosti, istakao je da Sveta stolica podržava ove napore i Srbiju koja, prema njegovim rečima, predstavlja stožer Zapadnog Balkana.

On je ocenio da je evropska perspektiva važna kako za Srbiju, tako i za čitav region. Kako je istakao, Srbija je istorijski i geografski deo Evrope i izrazio uverenje da će se proces integracija ubrzati u budućnosti, napominje se u saopštenju.

BONUS VIDEO: RIZNICA SRPSKE KULTURE I DUHOVNOSTI: Manastir Hilandar čuva identitet našeg naroda

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREDSEDNIK VUČIĆ STIGAO NA POLIGON PEŠTER: Sve spremno za veliku vojnu vežbu (VIDEO)