GENERAL LAZAREVIĆ: Srpske bezbednosne snage mogu da uspostave mir na Kosovu i Metohiji

Novosti online

11. 12. 2021. u 17:14

DANAŠNjA Srbija je spremna i vojno da brani živote Srba na prostoru Autonomne pokrajine Kosova i Metohije, izjavio je penzionisani general Vladimir Lazarević.

ГЕНЕРАЛ ЛАЗАРЕВИЋ: Српске безбедносне снаге могу да успоставе мир на Косову и Метохији

Foto: N. Fifić/Arhiva Novosti

Nekadašnji komandant Prištinskog korpusa u vreme oružanog sukoba na Kosovu i Metohiji ocenio je da je reakcija države prilikom nedavnog incidenta na severu pokrajine i upada specijalaca ROSU-a pokazala da je Srbija spremna i silom da brani pravo Srba na život u južnoj srpskoj pokrajini.

Foto: N.Fifić

On je istakao da su Priština i njihovi mentori planirali da konačno zauzmu sever Kosova i Metohije, ali da im je plan propao jer nisu očekivali da će zvanični Beograd  rasporediti vojno-policijske snage duž administrativne linije sa Kosovom i Metohijom koje su bile spremne da uđu na teritoriju južne srpske pokrajine kako bi zaštitile srpski živalj.

– Ovo je bio već treći ili četvrti upad tih nekakvih specijalnih snaga bezbednosti, mimo onog što je predvideo Briselski sporazum i dogovora sa KFOR-om. To je bila kulminacija nezakonitog i provocirajućeg ponašanja uz ranjavanje jednog civila na severu Kosova i Metohije koja je zaista u odnosu na prethodne slučajeve pretila mnogo težem ishodu. Ta akcija dirigovana je sa strane da se u jednom trenutku izazove incident kako bi na kraju uspostavili svoju suverenu vlast na severu Kosmeta, što je na kraju je i sami engleski ambasador potvrdio. To je sve deo međunarodnog scenarija daljih pritisaka na Srbiju.

Međutim, oni su se zaigrali u njihovim zamislima. Oni nisu očekivali ovakvu reakciju Srbije. U odnosu na sve dosadašnje provokacije, nisu računali na energično reagovanje državnih organa Srbije, pre svega mislim na Vladu i predsednika države. Stavili su do znanja međunarodnoj zajednici da u roku od 24 sata ukoliko se Priština ne obuzda i nastavi dalje da ugrožava bezbednost Srba na severu Kosova (i Metohije), da će Srbija biti primorana da zaštiti svoj narod. Vojska i Žandarmerija su dobili određena naređenja u smislu kako bi izvršili taj zadatak ukoliko budu primorani da zaštite srspki narod. To je odlučujuće uticalo na međunarodni faktor, koji gura Prištinu na sve te eksece, da stavi prst na čelu i stane sa realizacijom plana. Oni su spremali akcije i na druge dve lokacije i kada je to otkriveno odustali su i od njih. Na kraju su se vratili na početnu poziciju. Naša zemlja je odgovorila onako kako je više puta izjavljivala da će postupiti i jednostavno je propala ta njihova zamisao- saopštio je Lazarević.

Ukoliko tzv. kosovske bezbjednosne snage budu krenule da zauzimaju trafostanocu Valač u Zvečanu, Srbija treba opet da pokaže odlučnost da će po svaku cenu braniti ugroženi srpski živalj kao pre nekoliko sedmica prilikom poslednje akcije ROSU-a.

Lazarević je stava da će Aljbin Kurti, nezadovoljan kako se okončala prethodna akcija ROSU-a, pokušati da izazove novi incident na koji će Srbija morati adekvatno da odgovori u skladu sa ozbiljnošću pretnje.

- Postoje sasvim jasni operativni podaci naših služba bezbednosti koji govore o nameri zauzimanja trafostanice Valač. Aljbin Kurti će to uraditi, nezadovoljan sa onim kako su se morale povući snage ROSU-a neobavljenog posla sa severa Kosmeta, jer su imali zadatak da izazovu krvoproliće. Oni su se sada jednostavno uhvatili te trafostanice u nameri da se izazovu incidenti.

Reakcija naše strane je definisana, predsednik Srbije je zamolio i međunarodne mentore i Prištinu da to ne čine. U tome nema nikakve pretnje, već je to upozorenje da se to ne čini, jer će Srbija opet morati da zaštiti Srbe na Kosmetu koji bi u tom slučaju ostali bez električne energije. Ako nema električne energije nema ni života za njih u južnoj srspkoj pokrajini - kazao je Lazarević.

Srpske bezbednosne snage mogu da uspostave mir na Kosmetu!

Ukoliko KFOR ne zaštiti srpski živalj u južnoj srpskoj pokrajini, srpska vojska ima obavezu to da učini. Srpska vojska, smatra Lazarević, može da uspostavi mir na teritoriji Kosmeta bez ikakvih problema. Prema njegovom mišljenju, tzv. kosovske bezbednosne snage ne bi mogle ozbiljnije da se suprostave srpskoj vojsci ukoliko ona krene da uspostavlja kontrolu na teritoriji Kosova i Metohije, dok je pitanje da li bi snage KFOR-a reagovale u toj situaciji ili bi se držale po strani kao tokom martovskog pogroma 2004. godine.

- Da li bi NATO reagovao - zavisi od njihovih procena. Nema šta oni da daju ili ne daju. Oni imaju obavezu da zaštite srpski živalj na Kosmetu, jer je on najugroženiji u Evropi. Ako to ne učine, onda će Srbija morati to da učini. Kako bi se ponašao NATO u toj situaciji, pre svega snage KFOR-a, koje nisu naročito velike, da li bi gledali na taj razvoj situacije kao tokom martovskog pogroma 2004. godine ili ne, to je pitanje za njih. Ali Srbija ako dođe do toga, morala bi krajnje energično da zaštiti Srbe.

Srbija bi jednostavno svojim angažovanjem vraćala mir na prostoru Kosmeta. Međutim, ne možemo sada govoriti o tome jer je Kosmet pod protektoratom UN-a, koje su ovlastile KFOR i UNMIK da obezbjeđuju mir na Kosovu i Metohiji. Najidealniji scenario bi bio kada bi Srbija dobila ovlašćenje od Saveta bezbednosti UN da uspostavi mir i bezbednost na teritoriji Kosmeta ili ukoliko se KFOR povuče kao u Avganistanu, onda bi srpske bezbednosne snage veoma brzo to mogla da reše situaciju na terenu.

Najgori scenario bi svakako predstavljao sukob sa snagama KFOR-a, međutim, ukoliko do toga dođe, ne treba razmišljati da taj zadatak ne bi bio uspešno rešen - zaključio je Lazarević.

(Borba)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

VUČIĆ DANAS NA VOJNOJ VEŽBI: Predsednik prisustvuje taktičkoj vežbi „Vihor 2024“ na poligonu „Pešter“