PLUS ZA PRIVREDU, A VEŽU NAM NOGE KOSOVOM: Izveštaj Evropske komisije o napretku naše zemlje, preporučeno otvaranje dva klastera

D. M. - G. Č.

20. 10. 2021. u 08:00

SRBIJA je bolje ocenjena u ovogodišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku nego u odnosu na 2020, pohvaljena je za reforme u nizu oblasti, ali i dalje ostaju zamerke našoj zemlji kada je reč o usklađenosti spoljne i bezbednosne politike sa Briselom.

ПЛУС ЗА ПРИВРЕДУ, А ВЕЖУ НАМ НОГЕ КОСОВОМ: Извештај Европске комисије о напретку наше земље, препоручено отварање два кластера

Šef delegacije EU u Beogradu predaje izveštaj / Foto Tanjug

Takođe, EK nije propustila da naglasi da će brzina pregovora Srbije o članstvu u EU i dalje zavisiti prvenstveno od brzine reformi u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom. Beograd se poziva da dalje napreduje u implementaciji svih do sada postignutih dogovora sa Prištinom i doprinese postizanju sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Kosovom.

- Ovaj sporazum je hitan i ključan kako bi i Srbija i Kosovo napredovali na svom putu ka EU - stoji u izveštaju Komisije.

U dokumentu koji su u utorak usvojili Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta i komesari EU, preporučeno je otvaranje dva klastera - 3 (konkurentnost i rast) i 4 (zelena agenda i održiva povezanost). Konačnu odluku o daljim koracima Srbije na putu ka EU u decembru bi na Evropskom savetu trebalo da donesu predsednici i premijeri država članica.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji predstavio je u utorak u Strazburu Paket proširenja koji se odnosi na sve zemlje kandidate za članstvo, a u izveštaju za Srbiju koji pokriva period od juna 2020. do juna 2021. konstatovano je da je u usklađivanju sa pravnim tekovinama EU Srbija uradila "važan posao u mnogim oblastima, uključujući i oporezivanje i energetiku".

- Region je strateški prioritet Unije. Do deeskalacije između Beograda i Prištine treba ići malim koracima. Jednostrane i nekoordinisane akcije koje ugrožavaju stabilnost moraju biti izbegnute - poručio je Varhelji.

Šef diplomatije EU Đozep Borelj je naglasio da Brisel mora održati kredibilan proces proširenja, a da države nastave sa ispunjavanjem svojih obaveza i reformama:

- Naši partneri treba da se bave njima u interesu svojih građana i zarad napretka na evropskom putu, a da međusobne razlike ostave po strani. EU, sa svoje strane, treba da ispuni svoja obećanja, jer Unija nije potpuna bez Zapadnog Balkana. Vreme je da se okupimo i ujedinimo u izgradnji snažnije Evrope.

U dokumentu je naglašeno da je usklađenost sa spoljnom politikom EU porasla sa 56 na 61 odsto, ali i da je u mnogim potezima Srbija "išla kontra" spoljnopolitičkim pozicijama EU. Primećeno je i da je ovdašnja vlada u prvoj polovini 2021. "fokus stavila na EU reforme sa prioritetom na vladavini prava".

Pohvaljeni su ekonomski potezi u zemlji, posebno u odgovoru na krizu izazvanu pandemijom, kao i aktivnosti Srbije u upravljanju migrantskim tokovima i kontroli granica. Konstatovano je da je srpska privreda tokom krize izazvane pandemijom doživela tek blagi pad od jedan odsto u 2020, a da je negativan uticaj krize ublažen "jakim privrednim rastom u vremenu pre pandemije kao i odgovarajućim fiskalnim i monetarnim merama podrške, kao i relativno kratkim rokom zatvaranja zemlje". I predsednik Aleksandar Vučić poručio je u utorak, pre objavljivanja izveštaja, da je on bolji u odnosu na prethodni presek EK o napretku Srbije.

Zabeleženo je i da je održavan međupartijski dijalog o izbornim uslovima, ali i da je "politička klima tokom izveštajnog perioda ostala polarizovana". Komisija je pozvala političke aktere da se angažuju konstruktivno u procesu.

Ocenjuju i da je Srbija u oblasti slobode izražavanja i medija postigla "ograničeni napredak", a da se mora jačati okruženje pogodno za neometanu slobodu govora. "Ograničen napredak" zabeležen je i u oblastima javne administracije, pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. EK smatra da nije bilo napretka u poglavljima koja se odnose na slobodu kretanja kapitala, finansijske usluge, zaštitu potrošača i zdravlja.

Inače, šef delegacije EU u Beogradu Emanuele Žiofre u utorak je premijerki Ani Brnabić i ministarki Jadranki Joksimović predao izveštaj EK.

FRANCUZ HVALI

ALEKSANDAR Vučić nastoji da vodi uravnoteženu politiku s velikim silama koje intervenišu na Balkanu. Srbija je primorana da mobiliše svoje trupe, da bi zaštitila pravoslavne hrišćane na Kosovu - rekao je francuski poslanik u EP Tjeri Marijani.

ŠTIKLIRANE TENZIJE SA PODGORICOM

EVROPSKA komisija konstatovala je da je Srbija ostala posvećena dobrosusedskim odnosima i regionalnoj saradnji, ali i "evidentirala" da su se tenzije sa Crnom Gorom nastavile. Srbija je ponovo pohvaljena zbog učešća u EU bezbednosnim misijama i operacijama. Izveštaj ponavlja i poziv srpskim vlastima da budu "proaktivnije i objektivnije" kada je reč o narativu o EU koja je "najveći politički i ekonomski partner Srbije".

PACKE ZA PRIŠTINU ZBOG SPORAZUMA

POLITIČKA nestabilnost, sprovođenje pravde sporo, neefikasno i podložno političkom uticaju, rasprostranjena korupcija i nedostatak finansijske samoodrživosti neke su od ocena koje je Evropska komisija dala tzv. Kosovu u Izveštaju za period od juna 2020. godine do juna 2021. godine. Od Prištine se traži i da sprovede sporazume postignute sa Beogradom.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!