NATO OHRABRIO KURTIJA: Alijansa tvrdi da je akcija u stvari primena zakona

D. M.

15. 10. 2021. u 09:26

OBJAŠNjENjE NATO koje opravdava brutalni upad do zuba naoružanih specijalaca kosovske policije na sever KiM borbom protiv krijumčara kruni se pred ključnim argumentom: protiv švercera se ne ide sa dugim cevima i otvaranjem vatre bojevom municijom na goloruki narod.

НАТО ОХРАБРИО КУРТИЈА: Алијанса тврди да је акција у ствари примена закона

Foto AP

Ovako sagovornici "Novosti" tumače saopštenje Alijanse da su prištinske institucije samo sprovodile akciju "primene zakona širom Kosova". Oni ukazuju da je misija Kfor, koji je pod komandom NATO, ovoga puta prešla liniju. Jer, u redu je da podržavaju borbu protiv kriminala i krijumčarenja, ali ne i zloupotrebu te borbe, pošto su pre svega dužni da zaštite srpski narod na severu od nasilnih jednostranih akcija Prištine.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM, kaže, za "Novosti", da su formalno policijske akcije u borbi protiv kriminala dozvoljene i prihvatljive od strane kosovske policijske službe:

- Međutim, druga strana medalje je da Priština te formalne akcije, navodno u borbi protiv kriminala, zloupotrebljava za destabilizaciju situacije na severu i za ugrožavanje bezbednosti srpskog naroda. Kfor veoma dobro zna da je situacija na severu specifična i veoma osetljiva i da svaki upad tih specijalnih jedinica dovodi do nestabilnosti i odbrambenih poteza srpskog naroda. A Kfor je dužan da zaštiti bezbednost svih. Dakle, ako Srbi smatraju, a to jeste činjenica, da ih te specijalne jedinice ugrožavaju, onda je mandat Kfora da spreči takvo ponašanje. A ne da daju vetar u leđa Prištini tako što će prihvatiti tezu da je to samo borba protiv šverca.

Drecun ukazuje da to što toleriše takvo ponašanje Prištine samo dodatno ohrabruje premijera privremenih institucija u pokrajini Aljbina Kurtija da nastavi sa provokacijama.

VIOLA POZDRAVLjA PUCNjE

IZVESTILAC Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon podržavala je akciju u kojoj je Srbin ranjen metkom u leđa i kritikovala izjavu evropskog šefa diplomatije Đozepa Borelja koji je pozvao da se hitno obustavi nasilje na KiM. Ona, međutim, nije objasnila informacije koje su se pojavile u javnosti da je povezana sa simaptizerima fašističkih grupacija.

Naime, SUBNOR je u otvorenom pismu EP dostavio fotografiju Fon Kramonove sa jednim od članova pank benda "Cokule", čije pesme, između ostalog, vređaju SAD i Rome.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije