SRBI OTIŠLI IZ HRVATSKE ZAHVALJUJUĆI BEOGRADU: Milanović ponovo izneo niz uvredljivih ocena o našoj zemlji

V. N.

05. 10. 2021. u 20:30

MI smo Evropskoj uniji, oni nisu. Ako ovako nastave, pitanje je kada će - to je u utorak izjavio predsednik Hrvatske Zoran Milanović, komentarišući izjavu srpske premijerke Ane Brnabić koju je dala u Mostaru. On je rekao i da ne sluša ni "njene izjave, niti ikoga od junaka doba zlog".

СРБИ ОТИШЛИ ИЗ ХРВАТСКЕ ЗАХВАЉУЈУЋИ БЕОГРАДУ: Милановић поново изнео низ увредљивих оцена о нашој земљи

Foto: EPA

Upitana - da li je ona premijerka Srba koji žive u Hercegovini, kao što je Milanović rekao da je premijer Hrvata u BiH, Brnabićeva je odbacila to poređenje.

- Ne gledam to na taj način. Milanovićeva izjava mi je bila neverovatna i bilo mi je neverovatno da nisu stigle reakcije, čak ni iz Evropske unije. Ja sam premijerka Srbije i mojoj funkciji postoji pandan u BiH.

Milanović je potom rekao da je Subotica možda bila nekada grad u kojem je živelo najviše Hrvata, Bunjevaca:

- Sada više to nije. Možda će neko reći da su Bunjevci Jermenci, ali u principu su Hrvati. Subotica je Srbija, u Srbiji je etnički sastav drugačiji. Mi smo korektni, ali nismo bedaci.

Na pitanje o upozorenjima predstavnika Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova o problematičnom odnosu prema hrvatskom jeziku u osnovnim školama u Srbiji, Milanović je rekao da Hrvatska ne može da određuje šta će pisati u knjigama i udžbenicima u Republici Srbiji:

- Ali mi možemo da počnemo da razmišljamo o recipročnim merama, jer naše ruke su bile jako raširene. Hrvatska zaista ima visoke standarde zaštite i podrške manjinama. Takav odnos prema Hrvatima u susednim državama očito ne postoji.

Poručio je da su Bunjevci formirani kao hrvatski korpus, te dodao da je "Subotica grad u Srbiji":

- Taj narod (Srbi) je otišao iz Hrvatske zahvaljujući Beogradu. Nije ga poterala Hrvatska vojska jer nije ni stigla, čak i da je imala takvu nameru.

Zapratite Nportal na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (18)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna