KODEKS ČEKA NOVI SAZIV PARLAMENTA: Poslanici usvojili izmene pravilnika ponašanja

S. S. R.

04. 10. 2021. u 13:17

SKUPŠTINA Srbije izmenila je prošle nedelje Kodeks ponašanja poslanika, uvela etičku komisiju i novčane kazne, ali će primena ovog "pravilnika" verovatno zaživeti tek od sledećeg saziva.

КОДЕКС ЧЕКА НОВИ САЗИВ ПАРЛАМЕНТА: Посланици усвојили измене правилника понашања

Foto Tanjug

Sa jedne strane, treba vremena da se formira komisija u kojoj će sedeti profesori filozofije, morala i etike sa univerziteta, a i u klupama se očekuje više suprotstavljenih stavova. Ukoliko na izbore najavljene za sledeću godinu bude izašlo više stranaka, među kojima možda i oni koji su bojkotovali prethodne, u klupama će se svakako naći šarenolikiji sastav poslanika od trenutnog, gde je mesta osvojilo samo sedam izbornih lista (tri većinske i četiri manjinske). A suprotstavljeni stavovi u našem parlamentu obično znače i verbalne sukobe, pa i za pozivanje na Kodeks.

- Uskoro će početi procedura za izbor profesora koji će biti deo etičke komisije. Oni će davati svoje mišljenje o ponašanju poslanika i da li su prekršili Kodeks, a konačnu odluku o kazni donosi Administrativni odbor. Novčane kazne su od deset do 50 odsto od plate - rečeno nam je u parlamentu.

A pokušaji da se ovakvi akti primene među poslanicima postoje odavno. Tako je još u Poslovniku iz 1905. godine postojao spisak reči koje su bile zabranjene u debati.

Poslanicima je, ako ih upotrebe, oduzimana reč, dobijali su ukor ili su bili udaljavani sa sednica.

U to doba reči koje su bile zabranjene su bitanga, vucibatina, špijunčina, podrepaš, fukara, hulja... Ovo pravilo je ponovljeno i u Poslovniku iz 1921. godine, a posle nije bilo takvih slučajeva.

Inače, i trenutni poslovnik precizira novčane kazne za poslanike, kao i kazne poput opomene, oduzimanja reči i izbacivanja sa sednice.

OD AUSTRALIJE DO SAD

KODEKSI postoje u mnogim parlamentima sveta. Na primer, u Australiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji, SAD, kao i u evropskom parlamentu... Dokument se ne odnosi samo na ponašanje na sednici, već u celokupnom političkom životu.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)