SVE DALJE OD BOJKOTA: Produbljene razlike u stavu prema izborima dela opozicije

D. MILINKOVIĆ

27. 09. 2021. u 10:45

MEĐUSTRANAČKI dijalog uz posredovanje evroparlamentaraca samo je podebljao već postojeće razlike u delu opozicije koji je učestvovao u ovim razgovorima. Sada je gotovo izvesno da od jedne kolone na ovom delu političke scene nema ništa, a njihov maksimalni zajednički imenitelj mogao bi da bude samo - dogovor o međusobnom nenapadanju.

СВЕ ДАЉЕ ОД БОЈКОТА: Продубљене разлике у ставу према изборима дела опозиције

Foto Tanjug

Takođe, sagovornici "Novosti" smatraju i da to što su pojedine stranke napustile pregovore sa strancima nezadovoljne predloženim rešenjima, ne znači i da su "zakucale" da će bojkotovati izbore na proleće sledeće godine.

Naime, dokument o poboljšanju izbornih uslova koji je sročen u dijalogu uz učešće poslanika Evropskog parlamenta, Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa, Demokratska stranka i Pokret za preokret kategorički su odbacili kao loš, a to što su zauzele jedinstven stav mnogi vide i kao najavu moguće predizborne koalicije. Narodna stranka Vuka Jeremića takođe je odbacila dokument, šalje poruke da je spremna na bojkot, ali je i predala listu za učešće na predstojećim lokalnim izborima u Negotinu.

Socijaldemokratska partija Borisa Tadića i stranke u ovoj grupaciji imaju nešto mekši stav prema rešenjima predloženim u dijalogu. Tadić je poručio da će se do kraja boriti za poboljšanje izbornih uslova, pa i kroz tela za kontrolu glasanja koja su predložena dokumentom.

Demokrate Srbije, koje su nastale nakon poslednjih lomova u DS, pozdravile su dokument evroparlamentaraca kao pozitivan iskorak i takođe odlučile da učestvuju u proširenom sastavu Republičke komisije i privremenom Nadzornom telu za praćenje medija i kampanje.

Blok oko "Ne davimo Beograd" krajem oktobra doneće konačnu odluku da li će ulaziti u izbornu trku ili ne. Međutim, već poručuju da u slučaju izlaska na birališta to sigurno neće biti sa grupacijom oko Đilasove SSP, već će praviti svoj zeleno-levi blok, u kojem vide i Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića.

Dveri još nisu zvanično odlučile hoće li biti deo privremenog nadzornog tela i proširenog RIK, ali sve ide u pravcu da će i oni delegirati svoje predstavnike, kako bi se, kako kaže njihov predsednik Boško Obradović, iznutra borili i nadzirali proces kampanje i izbora.

PROTESTI LOŠA ALTERNATIVA

BOJAN Klačar iz Cesida kaže, za "Novosti", da opozicija sada ima mali manevarski prostor da ponovi bojkot:

- Sve relevantne stranke, i iz vlasti i iz opozicije, na terenu se već pripremaju za izbore. Neuspeli pregovori u međustranačkom dijalogu ili loša ponuda, iz ugla opozicije, može da bude mobilišući faktor. Opozicija tu može da pronađe novi razlog za motivaciju birača - da kaže da su pokušali da promene izborne uslove, da nisu uspeli i da pozivaju birače da izađu uprkos svemu. Alternativa ovoj strategiji su protesti, a čini mi se da je u ovom momentu mnogo lakše mobilisati birače da izađu na izbore, nego na ulice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja