CETINJSKI MANASTIR OTIMAJU ZA MIRAŠA: Odbornici Cetinja će 14. septembra odlučivati o "vraćanju" svetinje CPC

V. K.

09. 09. 2021. u 09:00

EKSTREMISTI u Crnoj Gori ne odustaju od Cetinjskog manastira u kome od nedelje i zvanično stoluje mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

ЦЕТИЊСКИ МАНАСТИР ОТИМАЈУ ЗА МИРАША: Одборници Цетиња ће 14. септембра одлучивати о враћању светиње ЦПЦ

Foto: D. Milovanović

Uprkos crkvenim kanonima i podršci vernika, atmosfera na Cetinju je sve samo ne molitvena. Iako u manastiru vlada uobičajeni mir, u njegovoj okolini i dalje dežuraju dobro naoružani policajci, spremni da reaguju u slučaju novih provokacija.

Već dobro splasle tenzije ponovo je podgrejala predsednica cetinjske Skupštine Dejana Dizdar, koja je za 14. septembar zakazala sednicu lokalnog parlamenta i uvrstila kao tačku dnevnog reda "građansku inicijativu za vraćanje Cetinjskog manastira takozvanoj Crnogorskoj crkvi" Miraša Dedeića.

Foto: D. M.

Ova inicijativa ima čisti politički karakter, jer je drevna svetinja vlasništvo Mitropolije crnogorsko-primorske, pa je nejasno po kom osnovu bi manastir bio bilo kome "vraćen". Bez obzira na to, ovakva odluka bila bi nova injekcija kvazinacionalnog adrenalina komitama, koji neprekidno prete manastiru i njegovom bratstvu. U želji da ga "oslobode", gotovo svakodnevno pred manastirsku kapiju šalju grupice žena koje psuju, sipaju uvrede na račun mitropolita i SPC.

O ostrašćenosti svedoči i status vremešne Cetinjanke na "Fejsbuku":

- Iako se ustoličio bolje mu je da bježi sa Cetinja! Budite u to sigurni. Dvaput se manastir palio i treći put će!

Foto Arhiva Novosti

Kao datum pokušaja novog juriša na Cetinjski manastir među komitama se pominje 26. septembar - dan kada je zakazano ustoličenje vladike budimljansko-nikšićkog Metodija.

Da su neredi na Cetinju 4. i 5. septembra bili pripremljeni unapred, pokazao je snimak koji je objavila TVCG, na kome se vidi mladić koji prolazi iza voditelja sa Molotovljevim koktelom, ali i osoba koja ga usmerava gde i kako da baci koktel.

Reakcija policije bila je tema vrha Vlade, dan nakon ustoličenja, kada je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović odbio da na zahtev premijera Krivokapića smeni direktora Uprave policije Zorana Brđanina zbog oklevanja da sprovede akciju obezbeđenja ustoličenja.

- Ako to ne učiniš, onda ću da tražim od Skupštine da te razreši - navodno je bio jasan Krivokapić.

Krivokapić je javno rekao da će svi koji su se oglušili o naređenja snositi odgovornost, i u komandnom delu, ali i oni svi ostali, "bez obzira na funkciju i zaštitu političkih partija".

Krivokapić je na ovu temu, prema saznanjima "Novosti", i juče više časova razgovarao sa predstavnicima Kvinte, posebno sa amabasadorkama SAD i Velike Britanije, Rajzing Rajnke i Karen Medoks, kao i šeficom Delegacije EU Oanom Kristinom Popom. Nezvanično se čulo da su ga sagovornice ubedile da ne žuri sa smenom Brđanina, dok razrešenje ministra Sergeja Sekulovića uopšte nije bilo tema.

Foto: Printskrin

Napetosti u vrhu sektora bezbednosti, ipak, dobile su i dozu relaksacije i to na prijemu u vili "Gorica" u Podgorici, gde je premijer Krivokapić ugostio menadžment Uprave policije i direktora Brđanina, ministra Sekulovića i koordinatora službi bezbednosti i potpredsednika Vlade Dritana Abazovića, ali i učesnike policijske akcije 5. septembra na Cetinju. Krivokapić je policijskim operativcima odao priznanje i zahvalio na "požrtvovanosti i profesionalizmu koji su pokazali tokom protesta na Cetinju, kao i na tome što su uspeli da sačuvaju mir i omoguće ustoličenje Joanikija".

A da je to na momente bila nemoguća misija pokazuje i priča koja je juče procurila iz redova takozvanih komita o incidentu koji se dogodio unutar redova ekstremista. Jedan od viđenijih pristalica protivnika ustoličenja Dragan Purko Ivančević, turistički radnik iz Budve, prethodno viđen u štabu protesta u društvu Mila Đukanovića i Nenada Čanka, jedva je izvukao živu glavu nakon "komitske" svađe u kafani pored Sportskog centra na Cetinju. U sukobu, nalik onom na ulicama, letele su flaše i čaše, padali stolovi. Ivančević umalo nije bio linčovan, a istomišljenici su mu polupali i skupoceni automobil.

PODRŠKA DELEGACIJE HDZ

DELEGACIJA Hrvatske demokratske zajednice u Evropskom parlamentu saopštila je da su "antievropske političke snage ugrozile poštovanje ljudskih prava u Crnoj Gori". Članovi delegacije su istakli da je neprihvatljivo svako dovođenje u pitanje postojanja crnogorske nacije i njene samobitnosti, osuđujući sve incidente koji su vezani za "ustoličenje mitropolita SPC Joanikija na Cetinju, duhovnom i kulturnom središtu Crne Gore".

Tokom protesta, inače, na više mesta na Cetinju bile su, uz crnogorske i zelene, istaknute i hrvatske zastave.

TEŠKO CRNOJ GORI AKO JE BRANI ČANAK

TEŠKO Crnoj Gori ako treba da je brani Nenad Čanak - poručio je juče potpredsednik Vlade Dritan Abazović.

On je podsetio juče da je protiv ustoličenja mitropolita Joanikija na cetinjskim protestima bilo i ljudi iz sveta kriminala, koji su učestvovali u neredima. Sve je to bio deo strategije DPS-a, koji je pokušao da sve to iskoristi da bi se vratio na vlast.

- Stvar je jasna. Ovo je borba moći - ocenio je Abazović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba