ANGELA MERKEL DOLAZI U SRBIJU: Poseta nemačke kancelarke sledeće nedelje

Novosti online

08. 09. 2021. u 15:06

NEMAČKA kancelarka Angela Merkel posetiće Srbiju 13. septembra, saopšteno je iz nemačke vlade.

АНГЕЛА МЕРКЕЛ ДОЛАЗИ У СРБИЈУ: Посета немачке канцеларке следеће недеље

Foto AP

Merkel će, kako je objasnila zamenica portparola nemačke vlade Martina Fic, 13. septembra boraviti u Beogradu, a dan kasnije, 14. septembra u Albaniji.

- Kancelarka Merkel će najpre posetiti Srbiju. U Beogradu će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. U fokusu razgovora biće bilateralni odnosi, ekonomsko-politički odnosi i pitanja evropske perspektive - navela je Fic.

Nakon sastanka, predsednik Srbije i nemačka kancelarka obratiće se novinarima.

Kako je najavljeno u Berlinu, Merkel će se u Beogradu sastati i sa predstavnicima civilnog društva iz svih država Zapadnog Balkana.

Dan kasnije, u utorak, 14. septembra kancelarka Merkel boraviće u Tirani, gde će najpre imati bilateralni sastanak sa albanskim premijerom Edijom Ramom, sa kojim će, takođe, razgovarati o bilateralnim, privrednim pitanjima, kao i približavanju te zemlje EU.

Nakon toga, kancelarka će prisustvovati ručku sa premijerima svih država Zapadnog Balkana, na kojem će glavna tema biti regionalna saradnja, a potom je predviđena konferencija za medije.

Pred povratak u Berlin, Merkel će imati bilateralne sastanke sa premijerima BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i privremenih vlasti u Prištini.

Dolazak kancelarke Merkel u posetu Srbiji je velika čast, budući da je da je na kraju svog mandata izabrala upravo Beograd za bilateralnu posetu, dok će se u Tirani sastati sa premijerima regiona.

Njenu posetu pre nekoliko dana najavio je srpski predsednik Aleksandar Vučić.

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024