SILOM IH UGURALI U AUTOBUSE I PRETUKLI? Rusi na Krimu uhapsili 50 Tatara, Ukrajina traži njihovo oslobađanje (VIDEO)

Tanjug

05. 09. 2021. u 00:45

RUSKE snage bezbednosti su na Krimu privele više od 50 krimskih Tatara, nakon čega je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio njihovo oslobađanje.

СИЛОМ ИХ УГУРАЛИ У АУТОБУСЕ И ПРЕТУКЛИ? Руси на Криму ухапсили 50 Татара, Украјина тражи њихово ослобађање (ВИДЕО)

Foto Printskrin

Ukrajinska ombudsmanka za ljudska prava LJudmila Denisova potvrdila je da je Savezna služba bezbednosti Rusije (FSB) privela pet tatarskih aktivista, među njima i Narimana DŽelala, zamenika predsednika Medžlisa, Skupštine krimskih Tatara, i izvršila pretres njihovih domova, prenosi AP.

Kao odgovor, više od 50 krimskih Tatara okupilo se ispred ogranka FSB u gradu Simferopolju na Krimu, kako bi protestovalo zbog hapšenja.

- Nakon toga je usledilo hapšenje više od 50 krimskih Tatara. Silom su ih ugurali u autobuse i pretukli i odveli u različite policijske stanice na Krimu, gde ih ispituju bez prisustva advokata - napisala je Denisova na Fejsbuku danas.

Ona je dodala da su među uhapšenima i dva novinara i pozvala celu međunarodnu zajednicu da iskoristi sve moguće mehanizme kako bi prekinula represije protiv autohtonog stanovništva.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je danas na tviteru oslobađanje zatočenih krimskih Tatara.

Rusija je 2014. pripojila Krim od Ukrajine, a Rusi, koji čine većinu od 2,3 miliona stanovnika Krima, podržali su rusku aneksiju, ali su se tome protivili krimski Tatari, koji čine skoro 15 odsto stanovništva, a procenjuje se da je 30.000 njih napustilo Krim od 2014.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)