KOALICIJA NE SABIRA GLASOVE: Šta bi naprednjacima i socijalistima donela Dačićeva ideja o zajedničkoj listi na svim izborima

S. S. R.

26. 08. 2021. u 09:26

PREDLOG predsednika socijalista Ivice Dačića da SPS i naprednjaci nastupe na zajedničkoj listi na izborima naredne godine, ukoliko dođe do stvaranja jedinstvenog bloka opozicije, moraće da prođe brojna istraživanja, jer udruživanje ne mora da donese i prost zbir glasača dveju opcija.

КОАЛИЦИЈА НЕ САБИРА ГЛАСОВЕ: Шта би напредњацима и социјалистима донела Дачићева идеја о заједничкој листи на свим изборима

Foto N. Skenderija

Predsednik parlamenta je više puta isticao da je za njega prihvatljivo zajedničko učešće na beogradskim, parlamentarnim i predsedničkim izborima, i da koalicija stane iza Aleksandra Vučića kao kandidata za lidera zemlje.

Ipak, unutar obe stranke, prema nezvaničnim saznanjima, ima onih koji smatraju da to nije dobra ideja. Deo naprednjaka veruje da bi to bilo "šlepanje" socijalista, dok u SPS mnogi smatraju da bi se na taj način izgubio njihov identitet.

Ivo Čolović iz CeSID-a kaže, za "Novosti", da je sada teško reći da li bi zajednički nastup SPS i SNS doneo prost zbir glasova rejtinga ovih partija.

- Ako računamo da će u narednoj godini sigurno biti održani predsednički i gradski izbori u Beogradu, ova predizborna koalicija bi mogla imati smisla. Socijalisti beleže nešto lošiji rezultat na nivou Beograda u odnosu na Republiku, tako da bi kroz ovu koaliciju mogli da osiguraju svoje mesto u parlamentu i donekle sakriju slabost partije koja je na prethodnim lokalnim izborima u Beogradu osvojila šest odsto glasova, što je upola manje u odnosu na 2014. - objašnjava Čolović, i dodaje da do sada nisu radili istraživanja koliki bi bio rejting zajedničke liste.

Kada su u pitanju predsednički izbori, SPS je, istakao je Čolović, i 2017. na neki način učinio ustupak SNS i prvi put, podržavši Vučića, nije imao svog kandidata:

- Ovo je svakako imalo uticaj i na rejting SPS unutar sopstvenog biračkog tela, pa tako procenat osvojenih glasova Aleksandra Vučića (54 odsto) ukazuje da ga nisu zbirno podržali svi glasači ove dve političke opcije i da je postojalo određeno nezadovoljstvo među članstvom socijalista zbog ovakve odluke stranačkog rukovodstva.

REPUBLIKA

Čolović kaže da je rejting SNS i SPS na nacionalnom nivou stabilan, tako da nema potrebe za predizbornom koalicijom koja bi mogla dovesti do eventualnog osipanja glasova - objasnio je Čolović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)