"SAMO TAKO NEĆE UTICATI NA SVEDOKE": Gucatiju i Haradinaju produžen pritvor za još dva meseca (FOTO)

Tanjug

23. 08. 2021. u 18:05

PREDSEDNIKU i potpredsedniku Udruženja veterana tzv.OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju produžen je danas pritvor za još dva meseca, odlukom tročlanog sudskog veća suda u Hagu, pred kojim će im na jesen početi suđenje povodom optužbi da su ometali postupke pred tim sudom i zastrašivali svedoke.

САМО ТАКО НЕЋЕ УТИЦАТИ НА СВЕДОКЕ: Гуцатију и Харадинају продужен притвор за још два месеца (ФОТО)

Foto: EPA

Sudsko veće smatra da je neophodno da obojica ostanu u pritvoru zbog opasnosti da će ponoviti krivična dela kao i da će dalje ometati postupak ukoliko bi se našli na slobodi.

U odluci o produženju pritvora, veće navodi i da nikakve mere koje bi im bile nametnute umesto pritvora ne mogu da otklone pomenute rizike.

Sud je dao rokove za izjašnjavanje tužilaštva i odbrane pred sledeću odluku o pritvoru, koja će biti doneta krajem oktobra.

Tužilaštvo treba da se izjasni da li traži dalje produženje pritvora do 8. oktobra, a odbrani je dato nedelju dana više da se izjani o tome.

Gucati i Haradinaj su u pritvoru u Hagu od hapšenja 25. septembra 2020.

Optuženi su za nepoštovanje suda, ometanje postupaka i rada tužilaštva obelodanjivanjem identiteta svedoka u procesima koji se vode na tom sudu.

Pripremno ročište pred početak suđenja zakazano je za 1. i 2. septembar pred sudom u Hagu.

Tročlanim sudskim većem predsedavaće sudija Čarls Smit III, a pored njega u veću će biti i sudije Kristof Bart i Ženel Metro, dok je za rezervnog sudiju imenovan Fergal Gajinor.

Gucatiju i Haradinaju će početak suđenja biti naknadno zakazan.

Oni su optuženi da su od 7. do 25. septembra, na tri konferencije za štampu i drugim skupovima koji su se medijski prenosili, kao i daljim distribuiranjem informacija, neovlašćeno otkrili informacije zaštićene Zakonom o Specijalizovanim većima, uključujući podatke o izvesnim (potencijalnim) svedocima na osnovu kojih se može otkriti njihov identitet.

Gucati i Haradinaj su (potencijalnim) svedocima upućivali potcenjivačke optužbe i poruke i u više navrata izražavali nameru da sabotiraju rad Specijalizovanih veća.

Optuženi su u četiri tačke za: ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnost, zastrašivanje svedoka tokom krivičnog postupka, odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)