VUČIĆ TRAŽI DA LJUBAN JEDNAK DOBIJE ULICU: Sramota je što tihog heroja nismo sahranili kako dolikuje

Novosti online

10. 08. 2021. u 11:05

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić uputio je inicijativu Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica Grada Beograda da jedna ulica u prestonici ponese ime Ljubana Jednaka, jedinog Srbina koji je preživeo ustaški masakr u Crkvi Presvete Bogorodice u Glini 1941. godine.

ВУЧИЋ ТРАЖИ ДА ЉУБАН ЈЕДНАК ДОБИЈЕ УЛИЦУ: Срамота је што тихог хероја нисмо сахранили како доликује

Foto: Dragan Milovanović

U inicijativi, koju je podneo u svojstvu građanina, Vučić podseća da se ove godine navršilo 80 godina od najsvirepijeg i najmonstruoznijeg pokolja srpskog naroda na teritoriji nacističke NDH u Drugom svetskom ratu, koje su ustaše izvršile u noći između 28. i 29. jula i 4. i 5. avgusta 1941. godine u glinskoj Ckrvi presvete Bogorodice, ubivši tom prilikom oko 1.700 ljudi.

Strašnom zločinu prethodilo je hapšenje i streljanje glinskih Srba u aprilu i maju 1941, nakon proglašenja marionetske NDH.

U inicijativi u koju su "Novosti" imale uvid, Vučić ukazuje da je jedini Srbin koji je preživeo masakr u glinskoj crkvi, "epski u svojoj monstruoznosti, bestijalnosti i grozoti", bio Ljuban Jednak.

Imao je 26 godina kada su ga ustaše uhapsile i sa vezanim rukama žicom odvele u Crkvu presvete Bogorodice. U Crkvi je već bilo nekoliko stotina dovedenih Srba iz Gline i okolnih mesta koje su ustaše mučile na najužasniji način, stoji u inicijativi predsendnika.

Dalje navodi da su ustaše mrtve bacali pored crkve, a nad živima su nastavili da se iživljavaju, potom su ubijene ljude kamionima odvozili do obližnje jame u koje su ih bacali.

- Ljuban je uspeo da se izvuče iz gomile gde su bili živi i sakrije se mrtve. Kako je bio izmrcvaren, uštaški krvnici nisu ni primetili da je ostao živ i bacili su ga na kamion sa mrtvim Srbima. U jami su ih ponovo probadali bajonetima i pucali na njih. Tom prilikom su ga raniji - naveo je Vučić.

Uskoro su, podseća, ustaše otišle po još ,mrtvih, a jamu ostavile nezatrapnom. Taj spasonosni trenutak Ljuban i još jedan zarobljenik koji je još uvek bio živ, iskoristili su i uspeli da se izvuku i pobegnu iz jame. Sutradan je Ljubana našao ujak, a njegovog sapatnika iz jame ustaše su kasnije uhvatile i ubile. Posle rata, navodi Vučić, Ljuban je nastavio da živi u Glini, sve do avgusta 1995. godine, kada je ponovo započeo progon is tradanje Srba u hrvatskoj akciji "Oluja".

- Tada mu je jedan komšija rekao: ''Beži Ljubane, tebi će kožu sa leđa da oderu, jer si živ ostao''. I Ljuban je ostavao sve što je imao, za ženom i ćerkom ušao u traktor i postao deo nepregledne kolone u četiri reda koja je gonjena ka Srbiji - napisao je Vučić.

Dve godine kasnije, Ljuban Jednak je umro u Srbiji, daleko od svog rodnog kraja.

- Srbija je to prećutala. Sramota je što Ljubana Jednaka, svedoka dva pogroma, tu dvostruku žrtvu sumanute politike krvi i tla, tihog heroja i junaka, koji ni posle svega nije znao za mržnju, nismo sahranili kako dolijuke, ljudski uz sve počasti - naveo je Vučić u inicijativi.

Zato smatra da bismo imenovanjem ulice po tom mučeniku i heroju u nasem glavnom gradu, ispravili višedecenijsku besramnu grešku zaborava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (16)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo