DRAGICA STREPI, ALI OSTAJE: Srpsku povratnicu u Đakovici sad brani i OEBS

D. Z.

11. 07. 2021. u 07:36

UPOREDO sa napadima i pritiscima komšija Albanaca i lokalnih vlasti sa kojima je suočena Dragica Gašić, prva povratnica u Đakovicu, poslednjih dana stižu i reakcije i osude međunarodnih misija i predstavnika.

ДРАГИЦА СТРЕПИ, АЛИ ОСТАЈЕ: Српску повратницу у Ђаковици сад брани и ОЕБС

Foto D. Zečević

Posle podrške nemačkog ambasadora i NVO iz Prištine, oglasili su se Misija OEBS i Unmika na KiM i osudili napade na ovu srpsku povratnicu. Misija OEBS poručila je da su neprihvatljivi pokušaji zastrašivanja nekog ko želi da se vrati svojoj kući i živi u miru sa svojim komšijama.

Foto Arhiva

- Pravo na povratak je osnovno ljudsko pravo. OEBS je dosledno radio na primeni ljudskih prava, uključujući pravo raseljenih lica na povratak i podržavao je pravo na pravdu za žrtve sukoba - ističe se u saopštenju Oebs-a na KiM. podržao je pravo na povratak Dragici Gašić podsetivši na značaj unapređenja i zaštite prava svih povratnika. U saopštenju objavljenom na sajtu Unmika, specijalni predstavnik generalnog sekretara UN i šef Unmika Zahir Tanin pozvao je institucije da obezbede sigurno okruženje za sve povratnike.

I dok podseća sa kojim se sve problemima suočava, počev od kamenovanja prozora, lupanja na vrata, vređanja, pa do zabrane da kupi hleb u pekari, Dragica Gašić, za "Novosti", kaže da je neće pokolebati u nameri da ostane u svom stanu.

Inače, i pored prisustva policije tzv. Kosova koja obezbeđuje zgradu u kojoj se nalazi stan Gašićeve, Vuksanu Gojkoviću iz okoline Kline koji Dragici povremeno doprema hranu juče su ponovo izbušene gume na automobilu, drugi put u tri dana.

- Ni ovim me neće uplašiti. Imam ja još guma - izjavio je posle ovog incidenta, za naš list, Gojković. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)