RAZGOVORI O PROBLEMIMA SRPSKIH ZAJEDNICA NA KIM: Ministar Rakić sastao se sa An Linde

D.Z.

08. 07. 2021. u 13:48

MINISTAR za zajednice i povratak Goran Rakić, sastao se danas u Prištini sa An Linde, ministarkom spoljnih poslova Švedske, zemlje koja predsedava OEBS-om, sa kojom je razgovarao na temu bezbednosti, povratka, problema upotrebe srpskog jezika u institucijama i generalno, zaštite imovine Srpske pravoslavne crkve.

РАЗГОВОРИ О ПРОБЛЕМИМА СРПСКИХ ЗАЈЕДНИЦА НА КИМ: Министар Ракић састао се са Ан Линде

Foto: D.Z.

Ministar Rakić je na sastanku kazao da je nedopustivo to što se u 21. veku krše osnovna ljudska prava kada je u pitanju proces povratka i naveo slučaj Dragice Gašić, koja ima iskrenu nameru da nakon povratka ostane u svom gradu.

- Veliki broj problema je u svim ovim oblastima koje smo naveli. Zbog toga i zbog statusne neutralnosti koja je u mandatu OEBS-a, pozivam vas da zajedno više radimo na terenu kako bi postigli veću efikasnost i ukazali na sve probleme koji prate ne samo srpsku, već sve manjinske zajednice. Nažalost i nerazumevanje ostalih institucija nam otežava posao koji radimo - rekao je ministar

Rakić je naveo da je poštovanje kulturne baštine nekog naroda ključno za poštovanje osnovnih ljudskih prava.

- Ako imate primer da se nakon pet godina odluka Ustavnog suda, kada je reč o imovini manastira Visoki Dečani još uvek ne sprovodi, jasno vam je da po pitanju vladavine prava nešto ne funkcioniše- rekao je Rakić. Na sastanku na kome je prisustvovao i ambasador OEBS misije na Kosovu Majkl Devenport, ministar Rakić je predao spisak svih incidenata koji su se dogodili od početka 2021. godine i zamolio je predstavnike OEBS-a da ulože svoj autoritet kakao bi se predstavila realna slika svega što se dešava.

Uz zahvalnost ministru Goranu Rakiću na današnjem susretu, ministarka An Linde je kazala da saradnja ove misije i ministarstva i dalje treba da ostane dobra. Na sastanku je navedeno da će OEBS uvek pružati podršku da se raseljena lica vrate.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a