PREMIJERKA BRNABIĆ: EU nije očekivala da će Srbija ovoliko da napreduje

Novosti onlajn

24. 06. 2021. u 14:28

PREDSEDNICA Vlade Republike Srbije Ana Brnabić govorila je o aktuelnim političkim dešavanjima u Srbiji, ali se dotakla i misije Srbije na putu za EU i dešavanjima u Evropskoj Uniji i političkoj situaciji na Kosovu i Metohiji.

ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ: ЕУ није очекивала да ће Србија оволико да напредује

Ana Brnabić

Brnabić je na TV Hepi rekla da je Međuvladina konferencija EU Srbija ozbiljan i pozitivan signal kako za reformske procese tako i za evropski put zemlje i povodom toga dodala je:

Otvoren je jedan klaster na sastanku, ispunjeni uslovi za 3 i 4, vidim da svi pričaju da je otvoreno nešto što je završeno, ali nije tako, to je velika stvar da je konstatovano. Mi smo se ranije otvorili i da nije bilo vladine konferencije to ne bi moglo ni da se desi. Ja sam očekivala da se otvori još najmanje jedan klaster i klaster 4, tu je pohvaljeno ono što smo mi uradili u prethodnih par meseci. Evropska Unija ne može da veruje da je neko uradio toliko stvari za kratko vreme. Završili smo izmene dopune zakona o akcizama, to su neke stvari koje niko iz EU nije očekivao da ćemo to uraditi i mislim da su nam to postavili kao domaći zadatak jer su mislili da se to nikada neće desiti. Ja sa svojim timom, naravno uz podršku svih ministarstava se borim protiv toga.

Mi smo iz Luksemburga išli i razgovarali sa ministrom Jadrankom Joksimović, neke stvari nas više ne nerviraju već nas nasmeju. Bilo je ovo mnogo pozitivnije nego što je sada. Na kraju krajeva, ovo niko ne bi radio da misli da nije dobro za Srbiju u smislu reformi, niko ne bi uradio nešto samo zato što EU to traži od nas, ove reforme radimo jer znamo da je ovo dobro za naš narod. Sve što smo uradili je za dobrobit naše zemlje i naših građana! Ja ne mogu da zamislim kako se oseća Zoran Zaev, koji nema šta nije promenio. Detalj koji mi je skrenuo pažnju na ovim pregovorima, ministar Italije, je rekao da je Srbija mnogo uradila i poručio da će se boriti sa nama da se otvore ti klasteri. Ja mislim da ta debata oko reforme EU i čega bi se sve dotakle te reforme to nije završeno a po mom mišljenju to nije ni počelo. To je nešto što i nas usporava, mislim da EU ima dosta pitanja svojih. To su sva neka otvorena pitanja.

Na pitanje zašto zemlje regiona koče jedni druge povodom ulaska u EU, premijerka je odgovorila:

Tu su napravljena dva presedana u regionu kojima dodatno otežavaju put u EU. Jedan je napravljen kada se govorilo o otvorenim pitanjima međunarodne granice. To je pitanje tako tretirano kao zatvoreno. Rekli su da ćemo odluke narodne arbitraže i time Hrvatska može ući i postati članica EU. Kako god da je bilo, sada će bilo kakvo pitanje da stoji otvoreno.

A na kraju je dodala da se Srbija trudi povodom situacije na Kosovu i Metohiji i dodala:

Ja mislim da je naš sistem vrednosti potpuno drugačiji, mi smo, pomogli da privremene institucije u Prištini postanu deo. Mislili smo da je to važno zbog regionalne stabilnosti ali i stanju Albanaca na Kosovu i Metohiji. A onda oni koriste te procese saradnje kako bi afirmisali svoju nezavisnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLARNI MEDVEDI: Simboli Arktika i naše odgovornosti