ADVOKAT POTVRDIO: Radovan Karadžić smešten u zatvor pun kriminalaca na ostrvu Vajt u Velikoj Britaniji

Novosti online

29. 05. 2021. u 17:49

BIVŠI predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić smešten je u zatvor na ostrvu Vajt na jugu Velike Britanije, potvrdio je advokat iz njegovog tima odbrane Goran Petronijević.

АДВОКАТ ПОТВРДИО: Радован Караџић смештен у затвор пун криминалаца на острву Вајт у Великој Британији

Arhiva

Petronijević je ranije, po objavljivanju odluke da će Karadžić biti premešten u Veliku Britaniju, rekao da su time bezbednost i život njegovog klijenta ugroženi s obzirom na veliki procenat radikalnih islamista u britanskim zatvorima.

On je kao nelogično ocenio i to što Karadžića prebacuju u državu koja više nije u sastavu EU.

Informaciju da je Karadžić smešten u zatvor na ostrvu Vajt, preneo je Dejli mejl.

List piše da je taj zatvor, poznatiji po ranijem imenu "Parkherst", izabran zato što u njemu Karadžiću "ne bi trebalo da preti velika opasnost od drugih zatvorenika" i da je ranije postojao strah da bi u drugim velikim zatvorima bio na meti osvetničkih napada islamskih terorista koji u njima služe kazne.

Iz izveštaja britanskog nadzornog organa iz 2019. godine Dejli mejl citira da su u zatvoru B - kategorije na ostrvu Vajt smješteni uglavnom seksualni prestupnici i kriminalci.

Na ostrvu Vajt postoje dve zatvorske lokacije - bivši "Parkherst" i "Albani".

Pre nego što je prebačen na ostrvo Vajt, Karadžić je u pritvoru u Ševeningenu bio od kraja jula 2008. godine, kada je uhapšen u Srbiji.

Haški sud je 20. marta prošle godine pravosnažno osudio Karadžića na doživotni zatvor.

Apelaciono vijeće sudskog Mehanizma, pravni naslednik Haškog tribunala, time je usvojilo žalbu tužilaca na prvostepenu presudu kojom je Karadžić u martu 2016. godine bio osuđen na 40 godina zatvora.

(SRNA)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!