EU ZATVARA NEBO ZA BELORUSKE AVIONE: Prinudno sletanje Ryanair-a "bez presedana i nedopustivo"

Novosti onlajn

24. 05. 2021. u 22:40

SAMIT šefova država EU pozvao je Savet EU da zabrani letove beloruskih aviokompanija u vazdušnom prostoru EU, kao i da koriste njihovih aerodroma.

ЕУ ЗАТВАРА НЕБО ЗА БЕЛОРУСКЕ АВИОНЕ: Принудно слетање Ryanair-а  без преседана и недопустиво

Foto arhiva

U saopštenju izdatom na kraju samita, navodi se da se evropske avioprevoznike pozivaju da izbegavaju da lete iznad Belorusije.

Pored toga, zatraženo je da se ubrza uvođenje sankcija protiv fizičkih lica i kompanija Belorusije zbog incidenta sa avionom "Rajan er".

Lideri EU su pozvali da se obavi istraga u vezi sa sletanjem aviona "Rajan era" u Minsku koje je bilo "bez presedana i nedopustivo" i da se što pre uvedu dodatne sankcije Belorusiji.

Ove odluke nisu konačne - još treba da se usaglase i usvoje na Savetu EU na nivou ministara.

Incident sa prinudnim sletanjem u Minsk

Avion kompanije „Rajan er“, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Na lice mesta su upućeni demineri. Informacije o miniranju nije potvrđena, a Istražni komitet Belorusije saopštio je da je pokrenuo krivični postupak zbog lažne prijave o miniranju.

Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu „Neksta“, koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. Protasevič je u ovoj zemlji stavljen na spisak lica umešanih u terorizam. Protiv njega je pokrenut krivični postupak po nekoliko osnova, uključujući i za „organizovanje masovnih nereda“. Njemu preti kazna do 15 godina zatvora.

Praksa prinudnog sletanja aviona dešavala se i ranije. Najznačajniji slučaj bilo je prisiljavanje aviona bolivijskog predsednika Evo Moralesa da sleti u Beč 2013. godine. Razlog za to su bile glasine da se zajedno sa predsednikom u avionu nalazi i bivši agent CIA Edvard Snouden, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen za odavanje državnih tajni.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati