SKOPLjE: OD STALNOG DOPISNIKA


U SEVERNOJ Makedoniji, čije glasačko telo čini oko 1,8 miliona birača, uključujući i one iz dijaspore, najveća koncentracija srpskog življa nalazi se u glavnom gradu. U Skoplju, po poslednjem popisu, živi više od 14.000 Srba, a u Kumanovu, na severu zemlje, ima ih desetak hiljada. Zato se, uslovno rečeno, najviše "srpskih glasova" i očekuje u prvoj - skopskoj, i drugoj - kumanovskoj izbornoj jedinici.

A baš u toj prvoj, skopskoj izbornoj jedinici pojavilo se svojevrsno "osveženje" u "srpskoj ponudi" - kandidatura dugogodišnje novinarke redakcije na srpskom jeziku "Vidik" Javnog informativnog servisa MTV, rođene Beograđanke Biljane Georgievske, koja je na listi vladajućeg SDSM.

- Najveća koalicija "Možemo", koja je apsulutni favorit na predstojećim izborima, okupila je predstavnike svih etničkih zajednica, a šansa da žene čine preko 50 odsto na izbornim listama prvi put se praktikuje u istoriji makedonskog parlamentarizma i predstavlja značajan iskorak u političkom delovanju - pojašnjava Biljana Georgievska, za "Novosti".

Ona ocenjuje da je "ovo jedina opcija koja je uspela da od zarobljene države vrati Makedoniju na kolosek evroatlantskih integracija i pružila ruku prijateljstva svim susedima, što svakako treba iskoristiti i kada su u pitanju odnosi između Srbije i Makedonije".

- Na tim osnovama dobrosusedstva treba graditi budućnost i stvoriti vidljiv napredak za sve građane regiona. Srpska zajednica odlično poznaje sve kandidate i njihove rezultate i sigurna sam da želi mnogo više i mnogo bolje - ističe Georgievska.

Inače, još jedan kuriozitet vezan je za Georgievsku: njenu kandidaturu potpisalo je više od hiljadu građana, a podržalo ju je desetak nevladinih organizacija Srba, što do sada nije zabeležio nijedan lider srpskih stranaka.

Izborno priklanjanje "iz računa" rukovodstava srpskih stranaka je i sada, kao i ranije, vezano za dve vodeće makedonske partije - Socijaldemokratski savez (SDSM) Zorana Zaeva, koji je na čelu velike vladajuće koalicije "Možemo", i konzervativnu desničarsku VMRO-DPMNE i Koaliciju "Obnova Makedonije".

Srpska stranka, u okviru Koalicije "Možemo", računa na ponovni ulazak u parlament lidera Miroslava Jovanovića iz Kumanova. Sigurnu dobitnu kombinaciju ima i njegov sugrađanin, Ivan Stoilković, lider Demokratske partije Srba (DPSM), ali on je na listi opozicione koalicije predvođene VMRO-DPMNE. Visoko je kotiran na izbornoj jedinici u Kumanovu.


DEOBA BIRAČKOG TELA

DOSADAŠNjU makedonsku, odnosno albansku deobu elektorata po etničkim linijama, na izborima 5. jula donekle narušava prvi put stvorena zajednička koaliciona strategija SDSM i albanskog pokreta BESA, odnosno lidera Zorana Zaeva i Biljala Kasamija. Potpisanom aprilskom deklaracijom o zajedničkom nastupu na izborima utemeljili su prvu predizbornu makedonsko-albansku koaliciju, u kojoj svoj udeo ima i srpska stranka u bloku "Možemo".


Miroslav Jovanović