SUD BiH odbio je predlog Tužilaštva BiH za određivanje jednomesečnog pritvora premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću, uhapšenom u aferi "Respiratori", i on je pušten da se brani sa slobode. Ista odluka doneta je i za direktora Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudina Solaka, i vlasnika firme "Srebrena malina" Fikreta Hodžića.

Radi se o postupku kupovine 100 respiratora iz Kine po ceni od 10,5 miliona maraka. Vlada FBiH je aparate kupila posredstvom "Srebrene maline" koja se bavi poljoprivredom, a ubrzo se ispostavilo da se korišćenje tih respiratora ne preporučuje za lečenje u intenzivnoj nezi.

Tužilaštvo BiH osumnjičene tereti za udruživanje zbog činjenja krivičnih dela zloupotrebe službenog položaja, primanje nagrade za trgovinu uticajem i drugih oblika koristi, pranja novca, krivotvorenje službene isprave ili trgovačkih knjiga.

Na ročištu za određivanje pritvora tužilaštvo i branioci vodili su veliku pravnu bitku, koja je trajala punih sedam sati. Počelo je u subotu oko 20 časova, a okončano u nedelju tri sata iza ponoći. Tužilaštvo je sumnju zasnivalo na većem broju dokaza u koje su uvrstili i "Vajber" komunikaciju s Novalićevog mobilnog telefona. Naglasili su i da je deo poruka obrisan nakon pokretanja istrage.

Branioci osumnjičenih tvrdili su da su optužbe paušalne i iskonstruisane.


"NARUČILI PANDEMIJU"


Fadil Novalić Foto Avaz

FADIL Novalić je pred sudom rekao da je frustriran navodima tužilaštva, pa da je samo još falilo da kažu da su "naručili pandemiju od Kineza". Smatra da je nonsens što ga terete za pranje novca, koje po definiciji znači ubacivanje "prljavog" novca u legalne tokove, a to je, kako kaže, nemoguće učiniti uplatom iz budžeta.