ZAGREB - OD STALNOG DOPISNIKAHrvatska vlada usvojiće sutra novi paket mera za pomoć privredi i građanima 'težak' 4 milijarde evra. Za sve firme koje trenutnone mogu da rade neće morati da plaćaju sledeća tri meseca porez na dobit i dohodak i razne druge doprinose, imeđu ostalih i pretplatu za HRT.


Sve firme koje su u poteškoćama dobiće za svakog radnika naknadu u iznosu od 4.000kuna ili 530 evra, a država će snositi i dodatne troškove na te plate.

Procenjuje se da će između 500.000 i 600.000 radnika koristiti tu meru, a već sada ih koristi 300.000 nakon što je usvojen prvi paket koji je takođe iznosio 4 milijarde evra. Kompanije kojima je prihod pao za 20 do 50 odstoimaće pravo da plate poreska davanja narednih 24 meseci i to bez kamata.


Od naredne sedmice firme neće morati da plaćaju PDV čim pošalju fakturu, nego tek kada naplate potraživanja. Pomoći će se i poljoprivrednicima i ubuduće će se tražiti da proces jacvne nabave bude usmerenpre svega na domaću proizvodnju.

Hrvatska pregovara sa Svetskom bankom, Evropskom središnjom bankom i Evropskom komisijom, a razmišlja se i o emitovanju obveznica koje bi kupila Evropska središnja banka.