Posle otkrivanja prvog slučaja zaraženog korona virusom, u Andrijevici je zatvoren Dom zdravlja. Razlog-čovek star 68 godina iz jednog obližnjeg sela, nekoliko dana se lečio u toj ustanovi od respiratorne infekcije.

Kako Novosti saznaju, zaraženi pacijent je na lečenju na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Beranama i u dobrom je stanju.

Odmah po dobijanju rezultata testa, pregledima i testiranju podvrgnuta je porodica obolelog čoveka, a došlo se i do svih kontakata koje je imao u poslednje vreme.

Zbog sumnje da su bili u bliskom kontaktu sa oboljelim od korona virusa, grupi zdravstvenih radnika Doma zdravlja i Hitne medicinske pomoći Andrijevica određena je mera kućne izolacije, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

- Građani ne treba da brinu. Rezervni tim Doma zdravlja će sutra raditi od 7 do 14 časova a Hitnu pomoć će pokrivati tim iz Berana", saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje, odakle su kazali da ovo samo potvrđuje stav koji je Institut više puta iznosio - pred ovim virusom svi smo jednaki i svi smo u istoj opasnosti gde god da živimo.


Inače, Opšta bolnica u Beranama, gde se leči pacijent iz Andrijevice, koja jedina ima infektologe i to dva na severoistoku Crne Gore, predviđena je za regionalni centar države u slučaju širenja novog korona virusa za zaražene sa područja opština Berane, Andrijevica, Plav, Gusinje, Petnjica, Rožaje, Bijelo Polje i Mojkovac. Tačnije, za 130.000 ljudi koliko gravitira ka ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Higijensko epidemiološka služba Doma zdravlja u Beranama pod nadzorom ‘’drži’’ 290 osoba-204 iz Berana, 45 iz Plava, 17 iz Petnjice, 14 iz Andrijevice i 10 iz Gusinja.

U sredu je pred zgradom Doma zdravlja Berane postavljen šator za trijažu, odnosno selekciju pacijenata po redu hitnosti, zbog pandemije koronavirusa u zemlji. Šator su postavili pripadnici Vojske Crne Gore.