Batine iz hrvatskog ugla: Migrante bije neko drugi

J. Kerbler

subota, 15. 02. 2020. u 12:30

Батине из хрватског угла: Мигранте бије неко други
Za evropske socijaliste i Zelene to je hrvatska policija, za hrvatsku stranu poneki granični policajac BiH, ili se tako nešto uopšte ne događa
KO to tamo, na granici BiH i Hrvatske, bije migrante - pitanje je sa rašomonskim odgovorima. Za evropske socijaliste i Zelene to je hrvatska policija, za hrvatsku stranu poneki granični policajac BiH, ili se tako nešto uopšte ne događa.

Slike pretučenih migranata, kojima su hrvatski policajci oduzeli mobilne telefone i novac svako malo pojavljuju se u novinama širom sveta, uz dramatične priče onih koji su prošli te "bliske susrete". Istovremeno, Angela Merkel u više je navrata pohvalila hrvatsku stranu kako u tehničkim pripremama za pristupanje "šengenu" uspešno brani evropske granice od ilegalne imigracije.

Migranti su bolna, ne samo balkanska, već i evropska i svetska tema. Oni su, većinom, nesrećni ljudi koji traže bolji život i zaslužuju civilizovan tretman, ali je logično i da svaka zemlja sprečava ilegalne ulaske. Kako, pitanje je koje sada visi i nad glavom Hrvatske. A od odgovora zavisi i evropska budućnost zemlje, pre svega ulazak u šengenski prostor.

PROČITAJTE JOŠ - Plenković stigao do Vatikana: Stepinac i dalje na "stend baju

Ako se utvrdi da hrvatski granični policajci zaista tuku migrante, šanse Hrvatske za pristup "šengenu" u dogledno vreme biće dramatično smanjene. Bez obzira što je najvećim delom prekinuta balkanska ruta. Dokaže li hrvatska strana da može svoje i granice Evrope da brani civilizovano i efikasno Hrvatska će možda već za godinu, dve pristupiti šengenskom prostoru.

U svemu, ipak, ima i nečeg pozitivnog za zemlje u regionu. U suzbijanju ilegalnih ulazaka, ostvarena je dobra saradnja, pre svega Hrvatske i Srbije. Sada se poboljšava i saradnja BiH sa svojim komšijama, a u to su uključeni i Slovenci. Kamo sreće da ta praksa donese i nove vetrove saradnje na svim drugim poljima.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije