U Sloveniji će srpska deca učiti ćirilicu: Inicijativa Saveza Srba naišla na veliki odziv roditelja i podršku državnih organa

J. KERBLER

27. 01. 2020. u 08:29

У Словенији ће српска деца учити ћирилицу: Иницијатива Савеза Срба наишла на велики одзив родитеља и подршку државних органа

Osnovna škola “Livade “ u Ljubljani

Prijavljeno više od 1.000 đaka za dodatnu nastavu, kaže Sladojević

ZAGREB

OD STALNOG DOPISNIKA

OD septembra ove godine učenici u Sloveniji učiće ćirilicu, dok se u Hrvatskoj o tome uopšte i ne govori. Ovih je dana produžen rok za upis učenika koji u slovenačkim školama žele da pohađaju alternativni predmet učenja ćirilice, pa roditelji decu mogu da prijave do 1. marta.

- Zbog neočekivano velikog interesovanja roditelja i učenika za dopunsku nastavu srpskog jezika i zbog toga što u nekim mestima nisu uopšte bili obavešteni o tom projektu, produžen je rok za prijavu - kažu u Savezu Srba u Sloveniji, koji je i pokrenuo tu inicijativu koja je rezultirala dogovorom ministarstava prosvete Slovenije i Srbije za povratak ćirilice u Sloveniju.

Do sada je interesovanje za učenje srpskog jezika iskazalo gotovo 1.000 roditelja, a najveće je u Ljubljani.

Istovremeno, poslednji predlog da se uči ćirilica u Hrvatskoj izrekao je pre koju godinu rektor Univerziteta dr Damir Boras, a dočekan je sa žestokim kritikama i od tada to više niko nije ni spomenuo. Ostaje samo mogućnost da se uči u školama gde srpska deca imaju "svoj" program, a ćirilično pismo je za sve druge hrvatske učenike nepoznato.

PROČITAJTE JOŠ: Slovenci srpske radnike spasli od prevare

Savez Srba Slovenije osnovan je u junu prošle godine i objedinio je mnoge srpske organizacije, a jedna od prvih incicijativa bila je da se uvede ćirilica u škole. Predsednik Marko Sladojević, najavljujući krovnu organizaciju Srba u Sloveniji, u više navrata je rekao da je cilj očuvanje srpskog identiteta i čuvanje svojih korena, a pismo je zbog svega toga u prvom planu. Ideja da se ćirilica vrati u škole nije u Sloveniji izazvala neke posebne reakcije, a dogovor je da se u osnovnim školama uvede kao alternativni predmet.

- Nama je već dugo vremena jasno da deca više uče sve moguće jezike, pa i one koji se retko koriste na ovim prostorima, a ne i svoj maternji. Zato je i krenula inicijativa sa ćirilicom - objašnjava Sladojević. - Do sada je u Osnovnoj školi "Livada" već prijavljeno tridesetak dece, a sve je više prijavljenih i u drugim školama.

Marko Sladojević


Dodatna nastava srpskog jezika odvijaće se posle redovnih časova u školama, u formi dvočasa jednom sedmično, a biće formirane dve grupe, jedna za učenike od prvog do petog i druga za učenike od šestog do devetog razreda. Učenici neće dobijati ocene, a nastava će biti besplatna. Roditelji mogu decu da prijave i preko interneta, jedna prijava da bude ispunjena na slovenačkom, a druga na srpskom jeziku.

Odnosi Slovenije i Srbije danas su veoma korektni, a ćirilica nije tabu, znaju je i mnogi Slovenci. Kako sada stoje stvari Srba će u ovoj zemlji biti još više, jer Slovenija traži radnike, a plate su dobre. Mnogi će zato dolaziti u Sloveniju sa porodicama, a deca će imati priliku da uče bar deo onog što se uči u školama u Srbiji. Doći će nastavnici i iz Srbije, a zainteresovani su i Slovenci koji znaju ćirilicu da ubuduće podučavaju decu. Svi se nadaju da to neće biti samo inicijativa za jednu godinu, već da će projekt potrajati.

U Hrvatskoj je, nažalost, sasvim druga atmosfera. Ćirilica izaziva reakcije desničara koji sprečavaju da se na ćiriličkom pismu, što hrvatski Ustav omogućava, označavaju dvojezične table u mestima gde su Srbi u većini. Obrazovanje pripadnika srpske manjine na svom jeziku je mukotrpan posao. U proteklih 20 godina, uz mnogo muke, u nastavu na srpskom jeziku i ćiriličkom pismu bilo je uključeno svega 3.000 učenika.

KOPITAR, VUK, JENKO

Da nije bilo Jerneja Kopitara, pitanje je da li bi Vuk Karadžić uspeo da naš narodni jezik učini književnim. Da nije bilo Davorina Jenka, kompozitora "Bože pravde", ne bi bilo ni naše divne himne. Da nije bilo Mihajla Pupina, danas Bled ne bi bio u Sloveniji, naglašavaju u Savezu Srba Slovenije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

maniks

27.01.2020. 09:11

hrvatima u Srbiji data samo onoliko prava koliko imaju Srbi u hrvatskoj. Srbi su bili konstitutivni narod a sada nemaju nikakva prava ni pravo na pismo a jos su clanica EU.

Nostradamus

27.01.2020. 11:00

Pola Srbije ne zna gramaticki da koristi maternji jezik, a svi se brinu za ocuvanje srpskog jezika. Cudno.

Videk

27.01.2020. 11:47

Da nije bilo Pupina, hahaha. A ovi takozvani srpski osvobodioci 1918 podelili Sloveniju sa Italijom popola. Koga vi mitomani zavaravate. Da nije bilo srpskih terorista nebi bilo ni rata ni žrtva na soškom frontu ni Italijanskog fašizma i Slovenija bi bila gde su živeli i još danas Slovenci žive.