NAŠA je dužnost da branimo građansku Crnu Goru i međunacionalno i međuversko razumevanje, te smo zato i odlučili da ne učestvujemo u radu Odbora za izborno zakonodavstvo, do povlačenja spornog zakona o slobodi veroispovesti. Ovo je za "Novosti" rekao Momo Koprivica iz Demokratske Crne Gore, član pomenutog odbora.

- Imajući u vidu da DPS želi izbornu kampanju da vodi rušenjem osnovnih principa građanskog društva i izazivanjem podela i mržnje, predložili smo opoziciji da se pristupi bojkotu izbora ukoliko se ne povuče taj zakon koji ruši bratsku slogu i građansku Crnu Goru i ukoliko se ne usvoji demokratsko izborno zakonodavstvo - dodao je Koprivica. - U ovakvom ambijentu izgubile su se svrha i funkcija izbora. DPS se ni na koji način ne sme dati legitimitet, ni učešćem u obesmišljenim raspravama u nelegitimnom parlamentu, ni učešćem na farsičnim izborima. Opozicija ne sme biti fasada diktatorskom režimu, niti pomagati stvaranje privida da u Crnoj Gori funkcionišu pluralizam i demokratija.

On na pitanje da li opozicija sa rešenjima i zakonskim projektima koje je pomenuo može da izađe na izbore, odgovara potvrdno.

PROČITAJTE JOŠ: Aleksa Bečić reizabran za predsednika Demokratske Crne Gore


- Međunarodnoj zajednici, koja sve učestalije potcrtava da bez reforme nema napretka Crne Gore, pokazali smo da opozicija ima potrebnu snagu i kredibilitet. Upravo tako smo saterali u ćošak i razobličili DPS koji u skupštinskoj arhivi nema nijedno zavedeno rešenje! Jasno je da DPS nema odgovor ni na socio-ekonomsku krizu, ali ni na naša rešenja za fer izbore, te su kao akt kukavičluka izvukli iz škrinje predlog neustavnog Zakona o slobodi veroispovesti, da bi uveli društvo na jedini teren gde je DPS superioran, a to je teren podela, svađe i ideološko-identitetskih razdora.

STRAH DPS

DPS nije očekivao tako efektan rad članova Odbora iz reda opozicije, nisu očekivali da će se suočiti sa tako konkretnim učincima koje je zapazila i međunarodna zajednica. Zato su utekli od izborne reforme. Pokazali su strah od rešenja za fer izbore i posegli za aktom deobe, sejanja mržnje i zle krvi u narodu - kaže Koprivica.

REŠENjA

TOKOM rada u Odboru za izborno zakonodavstvo kolega Danilo Šaranović i ja u ime Demokrata, podneli smo parlamentu dvesta rešenja, 16 zakonskih projekata, dva idejna u vezi sa Krivičnim zakonikom i kodifikacijom izbornog zakonodavstva predložili 30 sasvim novih pravnih instituta u izbornom pravom okviru - dadao je Koprivica.