PATRIJARH NE HAJE ZA PRETNjE IZ CRNE GORE: Odlazim u Grbalj po svaku cenu

E. V. N.

27. 09. 2019. u 12:02

ПАТРИЈАРХ НЕ ХАЈЕ ЗА ПРЕТЊЕ ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ: Одлазим у Грбаљ по сваку цену
Pred put na svečanost u Crnu Goru, uprkos pritiscima, patrijarh poručuje. Poglavar SPC pridržava se instrukcija lekara o režimu života i rada

PUTUJEM u Crnu Goru, po svaku cenu!

U duhu ove poruke, koju je preneo svojim najbližim saradnicima, patrijarh srpski Irinej priprema svoju posetu manastiru Podlastva, gde će večeras i sutra biti održana proslava obeležavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i svetosavlja u Crnoj Gori i Boki kotorskoj. Uprkos zdravstvenim problemima i kampanji koju vode pojedina crnogorska udruženja, poglavar SPC čvrsto je rešen da poseti svoju kanonsku teritoriju - Mitropoliju crnogorsko-primorsku - i zajedno sa vernicima učestvuje u svetkovini u Grblju.

Stav Srpske patrijaršije, ali i organizatora molitvenog skupa kod Budve, jeste da ne reaguju na provokacije koje su prethodnih dana dolazile iz krugova crnogorskih neonacionalista. Pojedine organizacije i udruženja, bez većeg autoriteta u narodu, širenjem niza optužbi vršile su pritisak na državne organe kako bi sprečile dolazak srpskog prvojerarha.

Vernici u Crnoj Gori, nasuprot njima, sa radošću se pripremaju za dolazak patrijarha i poručuju da Irinej dolazi "na svoje i među svoje".


PROČITAJTE I:Neće patrijarha u Crnoj Gori


- Dolazi nam naš patrijarh. Cela Boka je zbog toga u radosti - kaže gradonačelnik Budve i član Organizacionog odbora proslave Marko Bato Carević. - Srpski narod na ovom prostoru ima istoriju koja je potkrepljena činjenicama i kojom se ponosimo. Svoji smo na svome! Boku kotorsku niko neće da odvaja i prisvaja, ali ne može joj se ni braniti da bude ono što je bila vekovima, a to je - svoja - kaže za "Novosti" Carević.

U nameri da poseti Grbalj patrijarha srpskog Irineja neće omesti ni narušeno zdravlje. Uprkos nešto drugačijem režimu života i rada, poglavar SPC se, ipak, odlučio za putovanje u Crnu Goru.

- Njegova svetost se još prošle nedelje vratio redovnim obavezama. Njegovo stanje je sasvim dobro, mada je od lekara dobio stroga uputstva o budućem režimu života - preneo nam je jedan od saradnika poglavara SPC. - Patrijarh je vrlo ozbiljno shvatio preporuke lekara, posebno deo koji se tiče dalekih putovanja i prevelikog broja obaveza. Prosto rečeno, disciplinovan je pacijent, svestan tereta dužnosti koji je godinama nosio.

Poglavar SPC važi za čoveka izuzetno dobrog zdravlja i snažne telesne građe. Lekarski tim, međutim, upozorio ga je da mora da svede radni angažman i da proredi višednevne službene posete. Time se objašnjava i njegov izostanak sa prošlonedeljne svečanosti osvećenja novog hrama u manastiru Ćelije, kod Valjeva.

- Kada je u pitanju Crna Gora, patrijarha ništa neće sprečiti da otputuje i sretne se sa vernicima - kažu u Patrijaršiji SPC.

Svečanost u manastiru Podlastva počinje u 18 časova, dočekom patrijarha, i nastavlja se liturgijom sutra u 9 časova.


TRAŽE ZABRANU DOLASKA

UOČI sutrašnjeg velikog događaja u Boki, Crnogorski pokret apelovao je na državni vrh Crne Gore da svojim autoritetom stanu u odbranu državnog i nacionalnog integriteta i zabrane ulazak u zemlju srpskom patrijarhu. Svoj zahtev opravdali su navodnim "nasrtajem beogradske patrijaršije na dignitet države Crne Gore".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Hisar

27.09.2019. 16:24

A milogorcima nesmetaju albanske zastave i poruke iz albanske opštine Tuzi.Mir braćo iz CG.