ЦРНОГОРСКИ националисти настоје да притиском на државне органе спрече долазак патријарха српског Иринеја у Црну Гору на прославу 800 година аутокефалије Српске православне цркве и светосавља у Боки и Црној Гори. Њихов циљ је да подизањем температуре у јавности и ширењем оптужби против Цркве издејствују забрану патријарховог уласка. После Црногорског покрета у хајку се укључила и Матица црногорска, која овај догађај оцењује као наставак штетног политичког деловања које траје већ тридесет година.

"Патријарх и његова свита долазе у Будву са новим историјским фалсификатима, уз оне већ познате. А зашто и не би, када их истина у борби против Црне Горе никада није обавезивала", саопштено је из Матице црногорске, додајући да је долазак поглавара СПЦ још један вид притиска за повлачење из скупштинске процедуре предлога закона ослободи вероисповести.

Матица црногорска у саопштењу инсистира да "светосавски национализам" СПЦ демонстрира одсуство капацитета да призна историјску утемељеност Црногорске православне цркве и неумитност процеса њене обнове.


ПРОЧИТАЈТЕ И:ИРИНЕЈ ИМ ОКУПАТОР: Захтев за забрану уласка челника СПЦ у Црну ГоруТешким речима "монтенегрина" у Организационом одбору прославе не придају велики значај. Кажу да се са великом радошћу чека долазак патријарха Иринеја који ће на камен Боке стати 27. септембра на Крстовдан.

Фото З. Јовановић

- Очекује нас велика прослава, а ови што вређају никога више не занимају - каже свештеник Мијајло Бацковић. - Патријарха Иринеја чекамо раширених руку. Црна Гора дочекује првог међу нама и спремна је за велики догађај.


БОЉИ ОДНОСИ СА ДРЖАВОМ

СУСРЕТ митрополита Амфилохија и премијера Душка Марковића, насупрот атмосфери уочи патријархове посете, оцењује се као гест отопљавања односа између Митрополије и државе.

- Драго нам је што је премијер Марковић коначно схватио да се са најпоштованијом институцијом у држави не може разговарати на бази уцена, притисака и претњи - поручују из Социјалистичке народне партије.