Crna Gora uklanja spomenike istorijskim ličnostima, ali ne i zločincima!

V. KADIĆ

04. 09. 2019. u 16:00

Црна Гора уклања споменике историјским личностима, али не и злочинцима!

Jusuf Čekić

Uklonjeno obeležje Puniši Račiću, a u Tuzima postavljeno Ded Đon Ljuljiju; Dok je Puniša bio za srpsko ujedinjenje, Ljulji se zalagao da Plav i Gusinje ne pripadnu Crnoj Gori

JOŠ se nisu osušili obrazi bratstva Račić iz Slatine kod Andrijevice, kada su nadležne inspekcijske službe Crne Gore, pod pritiskom zvaničnog Zagreba uklonile spomenik Puniši Račiću koji su sa komšijama i prijateljima iz sela na Petrovdan 2017. na porodičnom imanju podigli spomenik. Dve godine kasnije (upravo ovih dana) u Tuzima je postavljen spomenik nacionalnom "heroju Albanaca" Ded Đon Ljuljiju, takođe na privatnom posedu, ispred njegove kuće.

Dok je Puniša bio za srpsko ujedinjenje, Ljulji se zalagao da Plav i Gusinje ne pripadnu Crnoj Gori! Uz to, on je bio član Prizrenske lige i učesnik ratnih okršaja u Plavu i Gusinju (1879-1890), kada je tursko-albanska strana mobilisala svoju vojsku sa područja Kosmeta, severne Albanije, Plava i Gusinja i pružila oružani otpor crnogorskoj vojsci, i tako sprečila da Plav i Gusinje uđu u sastav crnogorske države, uprkos odluci Berlinskog kongresa 1876. godine. Ljulji je bio vođa ustanka u Malesiji 1911. godine, kada se na brdu Dečić u blizini Podgorice prvi put zavijorio dvoglavi orao posle 1443.godine!

U Vusanju kod Gusinja, godinama stoji spomenik ratnom zločincu Jusufu Čeliću - Isufu Čelji, koji je 28. jula 1944. godine u Velici sa Nemcima i šiptarskim zločincima sa Kosmeta, Plava i Gusinja, muslimanskom milicojom iz Bihora, učestvovao u pogromu više od 700 žena i dece pravoslavne vere. Priča o ovom spomeniku našla se i u crnogorskoj skupštini kada je poslanik DF-a Budimir Aleksić pitao ministra kulture Aleksandra Bogdanovića - zašto Vlada Crne Gore godinama ne preduzima nikakvu inicijativu za uklanjanje tog spomeničkog kompleksa, podsećajući da to obeležje čak svetli noću!

- Dok su u Slatini čekali bagere da udare na malu spomen-ploču posvećenu srpskom patrioti, u selu Vusanje još čvrsto stoji spomenik albanskom balisti i ratnom zločincu. I vrhu države on ne smeta! S druge strane, zvanični Zagreb nema nameru da sruši spomenik zločincu i teroristi Miru Barešiću, koji je ubio crnogorskog ambasadora Vladimira Rolovića u Stokholmu, kaže, za "Novosti", Aleksić.


PROČITAJTE JOŠ - FILMSKE SCENE U KC CRNE GORE: Pritvorenik pokušao bekstvo


Ministar Bogdanović odgovorio je da njegov resor i Vlada nisu nadležni za uklanjanje bespravno podignutih objekata, odnosno spomen-obeležja, već organi lokalne uprave.


Spomenik Puniši Račiću


- Kako je Ministarstvo kulture bilo nadležno kad je naredilo da se makne postament gde je trebalo da bude spomenik Pavlu Đurišiću u selu kod Berana, na privatnom imanju, a ovo je na državnom imanju, i to pored osnovne škole, podseća Aleksić.


PROPALE INICIJATIVE

DOK je Podgoricom upravljao gradonačelnik Slavoljub Stijepović (umešan u aferu "Koverta") jedan broj nevladinih organizacija zatražio je od njega da gradska ulica u glavnom gradu ponese ime ubijenog jugoslovenskog ambasadora Vladimira Rolovića, ali uzalud. Nije prošla ni inicijativa da se pored hrvatske ambasade u Podgorici podigne spomenik Roloviću.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Чеда

04.09.2019. 16:33

Част и брука живе довјека...Мило и његови подхитно у затворе због издаје и колаборације са злочинцима.

dejan

04.09.2019. 16:45

Ne smemo izjednacavati narod Crne Gore sa vladom Crne Gore. Crnogorci su nasa braca. Milo I ostali ne mogu razbiti vekovnu slogu I jedinstvo.

КИР СРБИН

04.09.2019. 17:46

@dejan - A ко бира Мила? Па половина овијех што су као против њега на изборима гласа ДПС, ајде јадан није ваљда да ти после 25 година то није јасно.

Srbin po pradedi poreklom iz CG

04.09.2019. 19:05

@dejan - Da tako bi trebalo da bude- ali važi i ona stara izreka jednog umnog Grka koji je rekao "ponovi jednu laž desetinu puta pa ćeš početi i sam da veruješ da nije više laž nego je istina"! Tako je i sa Crnogorcima.Starija generacija delom i veruje u to da su im Srbi braća, ali mladi naraštaji koji stasavaju kao "Milogorci-Montenegrini" o bratstvu sa Srbima nažalost niti šta znaju, niti žela da išta saznaju! Dobar deo Milogoraca u Srbiju gleda kao mesto gde im je moguća pljačka i iskorišćavanje!

Анти Антифа

04.09.2019. 17:44

Тако је то кад од Црне Горе постанеш Crna Gora

Blagoje Jovovic

04.09.2019. 18:25

Ovo je još jedan dokaz da je milova milogora od kad je ušla u zločinačko teroristički Nato pakt,postala klasična fašistička tvorevina,koja otvoreno neguje i poštoje fašizam.Skoro je neverovatno da u jednoj Evropskoj drzav,u 21 veku se postavljaju spomenici šiptarskim monstrumima i pripadnicima nacistickih SS jedinica.Trebaju da znaju da Vasojevića majke još uvek rađaju Puniše i da će sigurno doći dan kad će neki novi Puniša ispaliti hitac slobode na moderne milogorske ustaše...

naranca

04.09.2019. 18:46

Ajde uradite ono sto od vas demokratski traze svi evropjani…..Stavi te njegovu bistu!!!!!!!!!!!!!!!!!!@