Kotorani filuju Evropu kokainom!

M. Sekulović

23. 06. 2019. u 10:02

Которани филују Европу кокаином!

Kokain je bio skriven na brodu "MSC Gajan", kompanije sa sedištem u Ženevi / Foto AP, Ivan Đurašević / Foto Privatna arhiva

Detalji otkrivanja i zaplene ogromne količine droge na tlu SAD. Odredište tovara narkotika bila jedna luka u Holandiji

DOK američke federalne vlasti "kopaju" po kontejnerima na brodu "MSC Gajan" u Filadelfiji i pronalaze nove količine kokaina, stigavši, s prvobitno otkrivenih 16,5 tona, na tonu više, svet je zapanjen "umećem" pomoraca iz Kotora, koje je poslednja zaplena "promovisala" u švercere narkotika dostojne "vojnika" Pabla Eskobara. Količina droge, čija se vrednost procenjuje na oko milijardu dolara, biće, sasvim sigurno, kako za "Novosti" otkrivaju istražitelji upućeni u zbivanja u svetu narko-kartela, znatno veća.

Da li iza celog posla stoji neko od oko 30 mladih ljudi sa diplomom ovdašnjeg, nadaleko poznatog Pomorskog fakulteta, koji se nalaze po zatvorima širom sveta, i svi su osumnjičeni za šverc kokaina, pokazaće istraga. Reč je uglavnom o članovima nekada jedinstvenog kriminalnog klana iz Kotora, koji se kasnije, zbog krađe više od 200 kilograma kokaina u Valensiji, podelio na "kavčane" i "škaljarce". U ratu tih klanova, počev od Valensije, preko Holandije i Beča, do Beograda, Budve, Kotora, Bara i Podgorice, ubijeno je najmanje 40 ljudi.

Odmah pošto su vlasti SAD, na mig agenata DEA, pronašle kokain na brodu, istražitelji su uhapsili drugog oficira na plovilu Ivana Đuraševića (29), iz Kotora, i njegovog kolegu Fonofavea Tijasaga. Vrlo brzo su na šakama Kotoranina detektovani tragovi kokaina, a on je priznao da je učestvovao u pretovaru narkotika sa 14 čamaca pristiglih negde na otvorenom moru. Ubrzo su lisice na ruke stavljene i pomorcima iz Kotora Bošku Markoviću (37), Aleksandru Kavaji (25) i Nenadu Iliću (39), kao i njihovom "pajtosu" Lauli Puluiju. Imena uhapšenih objavio je portal "Inkvajer" pozivajući se na sagovornike iz istrage, navodeći da još nije poznato koja je bila uloga četvorice osumnjičenih u pokušaju šverca rekordne količine droge u SAD.

Uhapšeni pomorci iz Kotora će sa svojim kolegama sutra biti saslušani pred sudom, gde će se voditi rasprava o određivanju pritvora.

Sumnja se da kontejneri kriju više od 17,5 tona droge


- Brod "MSC Gajan" je u vlasništvu kompanije Mediterranean Shipping Co., sa sedištem u Ženevi, koja posluje u nekoliko gradova u SAD. Brodu krcatom kokainom krajnje odredište bila je jedna od luka u Holandiji, "platforma" za ogromne količine ovog narkotika za tržište Evrope gde se mafija iz Kotora, bez obzira na mnogobrojne likvidacije i hapšenja, i dalje dobro snalazi. Ko je isfinansirao kupovinu tovara od 17,5 tona kokaina, zasada nije poznato, ali učešće Kotorana u celom poslu dovoljno govori o svemu - ukazuje sagovornik našeg lista.

Crnogorci osumnjičeni i za tovar nedavno otkriven u Peruu


VRBOVANJE BEZBEDNOSNO interesantna osoba iz Kotora vrbovala je pomorce iz Crne Gore koji su uhapšeni zbog šverca više od 17 tona kokaina u SAD. Ova, nezvanična saznanja iz vrha crnogorske policije, preneo je jedan portal u Crnoj Gori, navodeći da je taj Kotoranin nedavno napustio Crnu Goru.

Da su pomorci iz Crne Gore, uglavnom iz Kotora, koji ima vekovnu pomorsku tradiciju, duboko u kokainskom poslu, govori i akcija u Peruu, gde je tamošnja policija pre nepuna dva meseca "privezala" brod, čiju su kompletnu posadu činili Crnogorci, i na njemu pronašla 2,2 tone kokaina. Brod "Karlota", pod liberijskom zastavom, krenuo je iz Čilea, iz luke Kalao, a krajnje odredište tereta je bila Belgija. Da klanovi iz Kotora imaju dobro razrađen posao sa distribucijom kokaina brodovima, potvrđeno je nedavno i u Tivtu, gde je pretresom školskog broda Mornarice Vojske Crne Gore "Jadran" pronađeno 60 kilograma kokaina. Drogu je na brod uneo jedan od oficira, po nalogu jednog od kotorskih klanova, a odredište broda su bile Turska i Grčka.


ISTOVAR ZA 40 MINUTA?!

ĐURAŠEVIĆ, koji potiče iz ugledne i dobrostojeće kapetanske porodice, kazao je istražiteljima u SAD da je za posao trebalo da dobije 50.000 dolara u kriptovalutama.

- To je smešna suma u odnosu na njegovu ulogu u poslu - kaže naš sagovornik. - Oni su istovarili sav kokain za neverovatnih 40 minuta, najverovatnije na Bahamima, ili možda u Peruu, gde je brod boravio na putu iz Čilea, preko Paname, do SAD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Zeks

29.07.2019. 14:42

Brico,salu na stranu,Crnogorci rasprostranjeni po svetu i mnogo mnogo jaci od Eskobara