UZURPACIJA IMOVINE SPC U CRNOJ GORI: Posle Ostroga, na meti i Dečani

V. Kadić

sreda, 12. 06. 2019. u 20:31

УЗУРПАЦИЈА ИМОВИНЕ СПЦ У ЦРНОЈ ГОРИ: После Острога, на мети и Дечани

Foto Ž. Knežević

Episkop Joanikije upozorava na opasne posledice donošenja zakona o crkvama. Presedan iz Podgorice - putokaz Prištini

USVAJANjE nakaradnog zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, ukoliko do njega dođe, reflektovaće se i na odnos Prištine prema srpskom narodu. Ovakva legalizovana uzurpacija imovine SPC u Crnoj Gori biće signal Ramušu Haradinaju, Hašimu Tačiju i njihovoj družini da krenu u otimanje srpskih svetinja na KiM.

Da "crkvena kriza" koja uveliko trese Crnu Goru može imati dalekosežne posledice po srpski nacionalni korpus, upozorio je u episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

- Vlast u Podgorici namerava da napravi presedan na koji bi se kasnije pozvala i Priština. Postoji opasnost da po istom scenariju, jednim potezom, preuzmu sve kosovskometohijske svetinje - Pećku patrijaršiju, Visoke Dečane i Gračanicu - izjavio je episkop Joanikije.

Pročitajte još - Srbi će stražama čuvati svetinje!

Vladika budimljansko-nikšićki je pozvao sve pravoslavne vernike u Crnoj Gori da prisustvuju Saboru u Podgorici i dignu glas protiv spornog zakona koji je ocenjen kao napad na Crkvu u Crnoj Gori. Sporni akt predviđa da se crkvena imovina, crkve i manastiri, među kojima i nemanjićke svetinje, prenesu u vlasništvo države, što bi otvorilo put za njihovu uzurpaciju od grupe Miraša Dedeića.


Foto N. Skenderija

Igumani manastira i arhijerejski namesnici širom Crne Gore pozivaju vernike i organizuju prevoz na subotnji skup u Podgorici.

- Vlada je usvojila predlog zakona, a u Skupštini imaju većinu. Upamet se, braćo, i svi u Podgoricu da odnarođenom i ucenjenom režimu u Crnoj Gori poručimo da svetinje koje su gradili naši preci nećemo dati. Mesto nam je svima tamo, da se ne postidimo pred precima i ne obrukamo pred potomcima - poziva sveštenik Mijajlo Backović iz Tivta.

Arhijerejski namesnik iz Bara Slobodan Zeković potez režima poredi sa komunističkim vremenom.

Pročitajte još - Crnogorski režim otima manastire SPC

- Najnoviji napad na našu Crkvu vraća nas u vreme revolucionara koji su od crkava pravili magacine i štale - ocenjuje Zeković.

BOŠNjACI PRVI UZ ZAKON

BOŠNjAČKA stranka, članica vladajuće koalicije, najavila je da će sporni zakon podržati u parlamentu. Ovaj potez Bošnjaka crkvenoj priči daje političku, pa i nacionalnu aromu. Jer ova stranka je glasno ćutala na inicijativu Bošnjačkog nacionalnog veća da se uspostavi specijalni status za Sandžak, koji podrazumeva "otimanje" severa Crne Gore.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

vladimir

12.06.2019. 22:03

Komentarisati Djukanovića, Tačija, Ramu, Haradinaja, Veseljija, Ljimaja .... to je u istom korpusu fašističkih zkočinaca! Sve je rečeno!

ivan_ue

12.06.2019. 22:33

Nacionalizovati dzamije u Srbiji i imovinu crnogoraca u Lovcencu i Vrbasu. Pa ce da razmisle sta rade!