ZAEV ČESTITAO GRAĐANIMA: Danas nam je najveći savez poželeo dobrodošlicu; Ivanov pozdravio pristupanje

Beta

06. 02. 2019. u 11:41

Pošto je 39 čanica NATO potpisalo pristupni protokol za Makedoniju, premijer Makedonije je u čestitci građanima naveo da je danas "veliki istorijski dan za sve građane"

ЗАЕВ ЧЕСТИТАО ГРАЂАНИМА: Данас нам је највећи савез пожелео добродошлицу; Иванов поздравио приступање

Foto: EPA

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da je Makedonija danas sedanjem za isti sto sa saveznicima u NATO obezbedila trajnu stabilnost i prosperitet, dodajući da su napredak i razvoj sada nezaustavljivi.

PROČITAJTE JOŠ - Mičel: Makedonija treba da se ponosi Prespanskim dogovorom

Pošto je 39 čanica NATO potpisalo pristupni protokol za Makedoniju, Zaev je u čestitci građanima naveo da je danas "veliki istorijski dan za sve građane" jer je njihovoj zemlji dobrodošlicu poželeo najveći bezbednosni savez na svetu.

"Danas nam je najveći bezbednosni savez na zemlji rekao: dobrodošli. Danas smo seli rame uz rame s našim saveznicima, za isti sto, u istoj alijansi. Srećni smo i treba da budemo, jer smo obezbedili trajnu stabilnost za našu zemlju. Obezbedili smo sigurnost, bezbednost i mir. Progres i razvoj su sada nezaustavljivi", naveo je Zaev u posanoj izjavi.

Makedonski premijer je ocenio da će pristupanje NATO-u omogućiti da sadašnje i buduće generacije žive bolje.

Potpisivanjem Pristupnog protokola Makedonija je dobila pravo da učestvuje na sastancima NATO bez prava glasa, a punopravna članica postaće kada svih 29 zemalja Alijanse u parlamentima ratifukuju protokol.


Nikola Dimitrov, Jens Stoltenberg foto Ap

MAKEDONSKI ZVANIČNICI: NAŠU SIGURNOST OD SADA GARANTUJE NATO

Predsednik Makedonije Đorde Ivanov pozdravio je potpisivanje Protokola o pristupanju NATO-u, jer je on oduvek podržavao strateške ciljeve zemlje, preneo je danas njegov kabinet u saopštenju za medije.

"Makedonski predsednik smatra da je žalosno što je današnjem potpisivanju Protokola prethodio sporazum kojim se menja ustavni naziv Republike Makedonije, koji je naneo trajnu štetu makedonskim nacionalnim interesima", navodi se u saopštenju, prenosi MIA.

Republika Makedonija je, prema predsedniku Ivanovu, zaslužila trideseto mesto u NATO-u, jer su svi potrebni standardi odavno ispunjeni od strane vojske Republike Makedonije, zahvaljujući doprinosu svih prethodnih vlada Republike Makedonije.

Makedonija više nije izolovana. Našu sigurnost ne garantujemo samo mi, već i NATO, što neizbežno donosi većoj sigurnosti u zemlji i regionu, izjavila je potpredsednica i ministarka odbrane Radmila Šekerinska nakon potpisivanja Protokola o pristupanju NATO-u u Briselu, navodi agencija. "Danas ulazimo u budućnost", kazala je ministarka Šekerinska, "koju pre godinu i po niko nije mogao ni da zamisli".


PROČITAJTE JOŠ: „Karta“ za NATO u Sobranju

Šekerinska je istakla da je ovaj izuzetan uspeh rezultat strateške odluke da se iza sebe ostavi autokratska vladavina i život u izolaciji.

Ona je napomenula i da "ovo dostignuće" ne pripada samo političarima, već i svim građanima, koji su ga čekali i radili strpljivo 30 godina, a tokom proteklih godinu i po dana doprineli sa značajnim promenama u međunarodnim odnosima koje ova država ima.

Poručila je i da domaći i strani investitori više ne treba da brinu o bezbednosti i sigurnosti svojih investicija.

Ministarka je ocenila da će generacije koje dolaze biti zahvalne za hrabrost i posvećenost "ovoj generaciji lidera, patriota, pripadnika vojske iposlanika koji su odlučili da se država okrene budućnosti", prenosi agencija.


RUŽIN: PRISTUPANJE MAKEDONIJE NATO NEĆE UTICATI NA ODNOSE SA SRBIJOM

Bivši makedonski diplomata u NATO Nano Ružin smatra da pristupanje Makedonije u NATO neće uticati negativno na odnose Srbije i Makedonije, jer Srbija već sarađuje sa drugim državama članicama NATO, poput Rumunije i Bugarske u okviru programa Partnerstva za mir.

„Naravno kao susedi imamo određene prepreke, ali one nisu takvog intenziteta da ugroze bilateralne donose Srbije i Makedonije. Bez obzira da li je reč o državama članicama NATO ili ne, ipak se svi mi suočavamo sa istim bezbednosnim problemima na regionalnom i globalnom nivou“, kaže Ružin za Tanjug.

Ilber Sela sa Univerziteta za Jugoistočnu Evropu smatra da će se ulaskom Makedonije u NATO konačno stabilizovati unutrasnja situacija, ali i da će makedonska država konačno biti prihvaćena u regionu i međunarodnim odnosima u granicama koje postoji.

"Ulaskom u NATO Makedoniji će konačno biti garantovana teritorijalna celovitost“ ističe Sela.

Republika Makedonija danas je potpisala protokol o pristupanju u NATO, nakon ćega će uslediti ratifikaciju protokola u parlamentima svih 29 država članica Alijanse. Ovaj proces, na osnovu prethodnog iskustva, traje oko godinu dana, međutim postoje najave da bi ova država mogla postati punopravna članica NATO i tokom predstojećeg samita Alijanse u julu ove godine.


Potpisivanje Pristupnog protokola,foto Ap

PENDAROVSKI: MAKEDONIJA DE FAKTO POSTALA ČLANICA NATO

Makedonski koordinator za NATO Stevo Pendarovski izjavio je da je Makedonija "de fakto" postala članica NATO kada su zemlje članice Alijanse potpisale pristupni protokol.

On je to napisao na svom Tviteru, a nakon što je zajedno sa ministrom spoljnih poslova Makedonije Nikolom Dimitrovom u Briselu u sedištu NATO prisustvovao potpisivanju pristupnog protokola za clanstvo Makedonije.

"Danas, posle punih 26 godina od Deklaracije u makedonskom parlamentu postali smo de fakto članica NATO. Time je realizovan najveći strateški cilj iza kojeg su bukvalno stajale sve poltičke elite i rukovodstva od 8. septembra 1991. do sada", napisao je on.


Nikola Dimitrov, Jens Stoltenberg foto Ap


STOLTENBERG: DANAS JE ISTORIJSKI DAN

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ocenio je povodom potpisivanja pristupnog protokola sa Makedonijom da je "danas istorijski dan".

"Svi NATO saveznici potpisali su Pristupni protokol sa Makedonijom koji će doneti više sigurnosti i prosperiteta čitavom regionu", napisao je Stoltenberg na Tviteru po okončanju ceremonije u Briselu.

"Radujem se danu kada će se 30 zastava vijoriti ispred sedišta NATO", naveo je on.

Ambasadori 29 zemalja članica NATO potpisali su danas u Briselu Protokol o pristupanju Makedonije, u prisustvu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga i makedonskog ministra spoljnih poslova Nikole Dimitrova.

Stoltenberg je rekao da ceremonija potpisivanja označava početak procesa ratifikacije. Crna Gora, poslednja zemlja koja se pridružila NATO, morala je da čeka oko godinu dana dok sve članice nisu ratifikovale protokol o pridruživanju.

Za Makedoniju će to prva uraditi Grčka ove nedelje i od tada će Makedonija zvanično početi da se zove Severna Makedonija i postaće članica Alijanse pod tim imenom, moguće kasnije ove godine ili početkom 2020.

Jens Stoltenberg foto Ap


"Uveren sam da će ovaj proces teći glatko", rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO je pohvalio političku hrabrost premijera Grčke i Makedonije, Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva, prenela je agencija AP.

Stoltenberg nije želeo da ulazi u spekulacije ali je rekao da će Severna Makedonija učestvovati kao zvanica na sastanku ministara spoljnih poslova NATO u aprilu u Vašingtonu.

On je odbacio sumnje oko vojne nespremnosti zemlje. Rekao je da Severna Makedonija učestvuje u vežbama i misijama NATO u Avgvanistanu i da će njen ulazak doprineti bezbednosti i "jačanju stabilnosti na istočnom krilu Evrope", prenosi Frans pres.

"Vlada u Skoplju je preuzela obavezu da svoje troškove za vojsku podigne na dva odsto svog BDP-a do 2024. i počela je da ih povećava," dodao je Stoltenberg.

Vidno dirnut ovim trenutkom Dimitrov je rekao da je ceremonija "rezultat rada mnogih generacija" i zahvalio se premijerima Grčke i Makedonije na prevalzilaženju spora oko imena.

"Ovo nije bilo neizbežno, ovo čak nije bilo ni vrlo verovatno", rekao je on i dodao da je to dokaz da je "nemoguće zapravo ostvarljivo i moguće".

Citirajući britanskog oficira i pisca T. E. Lorensa, poznatijeg kao Lorensa od Arabije, Dimitrov je rekao: "Ništa nije napisano dok ga mi ne napišemo. Mi možemo da promenimo našu sudbinu, mi možemo da ugrabimo šanse i ja mislim da je to ono što smo uradili".

Nikola Dimitrov, Jens Stoltenberg foto Ap


Grčka je blokirala članstvo Makedonije u NATO deset godina zbog spora oko imena.

Makedonska vladajuća Socijaldemokratska partija ocenila je ovo potpisivanje kao "istorijski čin" i "istorijski uspeh" za zemlju i njene građane.

"Posle godina izolacije, nazadovanja i neizvesnosti Makedonija sedi za istim stolom sa državama demokratskog sveta", navela je partija u saopštenju.

Pre ceremonije makedonski premijer Zoran Zaev je rekao za nacionalnu televiziju MTV da je spor oko imena sa Grčkom bio teret koji je decenijama vukao zemlju na dole. On je rekao da će njegova vlada sada da se usredsredi na ekonomiju, vladavinu prava, bolje zdravstvo i školstvo i više plate.

Diplomatski izvori ocenjuju da je cilj da Makedonija postane član na samitu NATO u decembru u Londonu, prenosi agencija Frans pres.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (23)

Гојко

06.02.2019. 12:38

Bez provere volje naroda,referenduma,o ovako sudbonosnom pitanju.Uz pomoc,Siptara,naravno.Sada se moderni kvislinzi mogu slobodno nazivati zaevima.

maniks

06.02.2019. 14:00

Nacisto prezubio. Sada ce braca Rusi imati jedan cilj vise ali dobro jedna raketa manje vise ne znaci nista za Ruse.

Makedonac

06.02.2019. 18:18

@maniks - I neka ima, evo ja kao Makedonac kazem i neka ih sravne sa semljom.Ova stoka ne zasluzuje drzavu.Vise me sramota da se kazem Makedonac.

U PRAVU SI

06.02.2019. 14:02

NAJVECI TERORISTICKI SAVEZ! Sreca ce vas da prati domposlednjeg makedonca, pardon severnomakedonca.

sara

06.02.2019. 14:38

Izdajice makedonska. Zato si i došao na vlast jer si izdao svog naroda. Stidim se što sam makedonka.

Sone

06.02.2019. 17:37

@zaliv.net - Oni ce se savijati milom ali mi cemo se savijati silom.Nisam za NATO ali nazalost kaznjavace nas i dalje i na kraju kad nas skoro uniste molicemo da nas prihvate.Grci,Rumuni,Bugari su u NATO pa nevidim bas da ih naziva neko izdajicama.Tako su isti i za vreme Hitlera balansirali a mi se prsili i izgubili oko 2 miliona mladih zivota.Nezavisnost drzave kosta i mi je trenutno placamo!

Милвас

06.02.2019. 17:26

Македонија (Северна) није могла изабрати горег човека да јој кроји капу . Где ће је оваква политика одвести видеће брзо.

Dragan

06.02.2019. 17:26

Lik verovatno radi za svoj dzep po direktivi no treba imati "zeludac" za tako nesto, za narod ni briga ga nije, ko jos narod pita za nesto.

GOTOVO JE PADE RUSIJA PADE KINA

06.02.2019. 17:50

Obi ce severnomakedonci stic dalje, nego sto je svojedobno stigao Aleksandar Veliki. Uz Montenegro i NDH zauzece ceo svet.

Рафа

06.02.2019. 18:07

Све фарса,незаконито све рађено на брзину буквално увучени .Срамота велика срамота.

srpski patriota

06.02.2019. 19:54

Čega se pametni stide budale se ponose.Tako i Zaev.Ponosi se što je narodu nametnuo status vojne zavisnosti i nedaj bože da zapuca biće zajedno sa ustašama Milogorcima i ostalim neofašistima na prvoj vatrenoj liniji štiteći ne svoj interes nego američki.

Миле Боровиште

07.02.2019. 19:54

Ja mislim da bi Makedonski narod trebao da proteraj Zaeva.Makedonci nisu svesni sta ce I'm biti ,kupuj oruzje od zapada kojeg nece upotrebiti,a narod nek grca u nemastini .Americi I drugima sa zapada je uinteresu Jer imaju kom da prodaju skrap.Mnogo bi I'm bilo bolje dasu sa Srbijom u dobrim odnosima nego bilo kim u regionu.Zaeva interests Samo zarada neki profit od ovog sto radi.Makedonci nezaboravite dasmo jedan narod bratski ko vas vodi u propast zalosno.