SKOPLjE - Visoki funcioner Stejt departmenta Ves Mičel ocenio je da su Prespanski dogovor i predstojeći ulazak Makedonije u NATO istorijski trenuci i da će imati pozitivan uticaj na stabilnost i prosperitet regiona.

"Postizanje Prespanskog dogovora i njegovo izvesno stupanje na snagu, prosleđeno učlanjivanjem u NATO, istorijski su trenuci izuzetniih dostignuća, kojima Makedoniija treba da se ponosi", rekao je Mičel u razgovoru sa šefom makedonske diplomatije Nikolom Dimitrovim u Vašingtonu.

Mičel je, kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih posova Makedonije, posebno naglasio očekivanje da će ta dostignuća imati pozitivan uticaj na stabilnost i prosperitet celog regiona.

Dimitrov je Mičela upoznao sa aktuelnostima oko primene Prespanskog dogovora (o rešavanju spora sa Grčkom oko imena) i predstojećim aktivnostima oko ratifikacije Pristupnog protokola za članstvo Makedonije u NATO.

PROČITAJTE JOŠ - Grčki parlament podržao Prespanski sporazum; Čestitali NATO, Priština i Tirana

Makedonski ministar spoljnih poslova izrazio je očekivanje da će ubrzo uslediti ratifikacija tog dokuemta u Senatu SAD.

Dimitrov se nalazi u dvodnevnoj radnoj poseti Vašingtonu, tokom koje će imati više susreta sa predstavnicima američke administracije, Kongresa i "tink-tenk" organizacija, a učestvovače i na ministarkom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv terorističke Islamske države.