Dok sam boravio u Spužu imao sam zatvorske šetnje u krugu, ujutru sat vremena, a posle podne dva sata, tako da sam ovde zakinut za šetnje u krugu, a sve drugo podseća na jedan improvizovani zatvor, priča nam Milan Knežević, poslanik i jedan od lidera Demokratskog fronta, koji je deveti dan "zabarikadiran" u Skupštini Crne Gore. On je pukim slučajem izbegao hapšenje u noći između 29. i 30. novembra, kada su lisice stavljene na ruke njegovom saborcu Nebojši Medojeviću.

Veće Višeg suda u Podgorici ranije je prihvatilo žalbu SDT i potvrdilo Kneževiću kaznu do dva meseca zatvora zbog odbijanja da dostavi podatke o sudiji koji mu je, kako je tvrdio, ponudio da mu za deset hiljada evra ukine osuđujuću presudu za napad na policajca 2015. godine.


PROČITAJTE JOŠ: PORUKA SA PROTESTA U PODGORICI: Obilazićemo kuće finkcionera dok ne oslobode Medojevića

U prostorijama poslaničkog kluba DF Milan sa ostalim poslanicima tog saveza provodi dane i noći. Kaže da se lako privikao na robijanje u parlamentu. Dan mu počinje oko sedam sati, kada pije kafu, a potom prelistava novine, portale i gleda informativne emisije. Nakon toga slede političke aktivnosti.

- Spavam u kancelariji. Prve tri-četiri noći sam spavao na tepihu dok nisam dobio dušek od prijatelja, koji je poslao četiri dušeka za poslanike DF-a. Pomerimo stolove i stolice, dušek naduvamo i napravimo improvizovani krevet. Mi se već pripremamo za doček Srpske nove godine... Polako stvaramo uslove da ovo pretvorimo u naselje DF-a i slobodnu teritoriju Skupštine Crne Gore.

Na zidovima su fotografije učesnika Podgoričke skupštine 1918, čije odluke je vladajuća većina upravo ovih dana poništila.

Ispada, kaže, da su i oni ovde zatočenici kao i on.

- Od upada antiterorističkih jedinica ne mogu se odbraniti, ali se sigurno neću dobrovoljno predati, jer nisam uradio ništa što nije u skladu sa Ustavom i zakonom. Njihova je sila, a naša vera - dodaje naš sagovornik. - Mnogo mi znači podrška građana, kao i bratske Srbije i Rusije. U ruskim medijima ova tema visoko je kotirana. Mi smo se tokom kampanje 2016. godine zalagali za poništenje tzv. države Kosovo i uvođenja sankcija Rusiji, i upravo su to dva glavna krivična elementa zbog kojih se ja danas nalazim u zatočeništvu i u sudskom procesu za tzv. državni udar.

Bez obzira na velike političke razlike koje ima sa šefom parlamenta Ivanom Brajovićem, on je, kako kaže, pokazao značajan stepen razumevanja:

- Ovo je veliki izazov ne samo za Brajovića nego za čitavu Skupštinu, jer kroz šta prolazimo Medojević i ja, sutra se može desiti bilo kom poslaniku ili građaninu Crne Gore.


SLAVA

U nedelju mi je slava Sveti Alimpije Stolpnik i ja sam baš pre pola sata razgovarao sa majkom i dogovorio se da ovde proslavim slavu zajedno sa kolegama poslanicima. Slava se nikad ne prekida i ja ću je ovde obeležiti ukoliko se ovo ne reši do nedelje. Prvo ćemo imati slavski ručak, a onda sa žutim prslucima na ulice Podgorice.


PROČITAJTE JOŠ: Kolegijum Skupštine CG: Bez odluke o imunitetu

DUŠKO MARKOVIĆ

U spuškom zatvoru boravio sam u "osmici" gde mi je cimer bio Duško Marković, koji nosi ime i prezime kao aktuelni premijer. U početku sam mislio da se radi o provokaciji, ali taj Duško pomorac, divan čovek, bio je vrhunski kuvar. Pošto ja znam samo da uključim ringlu, imali smo sreće da nam Duško Marković sprema svoje specijalitete. Nedavno me taj Duško zvao telefonom i tražio da sa njim pođem na brod. I ta mi je prekookeanska plovidba ostala kao otvorena ponuda kad izađem odavde - dodaje Knežević.