Nemačka pojačava finanasijsku kontrolu posle skandala Vajerkard

Tanjug

nedelja, 05. 07. 2020. u 22:28

Немачка појачава финанасијску контролу после скандала Вајеркард

Foto Tanjug / AP

Nemački ministar finansija Olaf Šolc izjavio je da želi da uvede promene u sistemu za nadzor finansijske industrije u Nemačkoj
Nemački ministar finansija Olaf Šolc izjavio je da želi da uvede promene u sistemu za nadzor finansijske industrije u Nemačkoj kako bi se ubuduće sprečili računovostveni skandali poput onog u čijem središtu se nedavno našla kompanija za digitalno plaćanje "Vajerkard".


U intervjuu koji danas objavljuje "Frankfurter algemajne zontagscajtung", Šolc je rekao da namerava da agenciju zaduženu za finansijski nadzor ovlasti da u bilo kom trenutku može da vrši provere, kao i da nadzire velike kompanije koje upravljaju sistemima plaćanja, čak i ako ne spadaju striktno u finansijske institucije.


Kako podseća AP, minhenski "Vajerkard" je nedavno podneo zahtev za pokretanje stečaja pošto revizori nisu pronašli njegove bankovne račune na Filipinima na kojima je trebalo da se nalazi 1,9 milijardi evra.


Bivši generalni direktor "Vajerkarda" potom je uhapšen, pa pušten uz kauciju, dok se nekadašnji glavni operativni direktor kompanije nalazi u bekstvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije