Predlogom rebalansa budžeta Francuske za 2020., koji treba da bude predstavljen iduće nedelje, planira se javni dug od 120,9 posto BDP-a ove godine, izveštava Rojters pozivajući se na izvore u Ministarstvu finansija.

Ovako veliki rast javnog duga uzrokovan je odgromnim izdacima države, koji se mere milijardama evra, radi ublažavanja ekonomskih posledica korona krize.

Ministarstvo finansija takođe predviđa pad potrošnja stanovništva za oko 10 posto ove godine, pri čemu će domaćinstva iz predostrožnosti povećati štednju za oko 100 milijardi evra, naveli su Rojtersovi izvori.

U predlogu dopunskog budžeta, koji bi trebalo da bude predstavljen sledeće srede, izdvojeno je oko 40 milijardi evra podrške za industriju, i to za turitički, automobilski, vazduhoplovni i tehnološki sektor u vidu zajmova i direktnih davanja iz državnog budžeta, rekli su izvori u ministarstvu.

Vlada je već predstavila planove za turizam i automobilsku industriju, a narednih dana namerava da razradi planove za vazduhoplovstvo i tehnologiju.