RIM - SPECIJALNO ZA “NOVOSTI”

Rastući broj migranata u italijanskim vodama može da izazove zaista eksplozivnu situaciju, sve više njih kreće sa libijske obale i ovih dana se događa pravi “desant” na drugu stranu Mediterana. U prethodna dva dana raznim plovilima pristiglo je u Italiju 520 “nezvanih gostiju”.

Pojedini politički krugovi masovniji dolazak migranata pripisuju nedavnoj odluci italijanske Vlade da reguliše boravak za oko 600.000 stranaca koji žive bez neophodnih dokumenata. Ta odluka je pre svega motivisana potrebom za radnom snagom u oblasti poljoprivrede.

Među onima koji treba da dobiju dozvolu boravka na šest meseci veoma je veliki broj migranata koji su se svojevremeno iskrcali na italijanske obale i sve vreme iščekuju dali će biti premetšeni u neku drugu zemlju ili će dobiti odgovor na zahtev za azil

Uslovi za regulisanje boravka na šest meseci bili su dvojaki, ili uz ugovor o radu od poslodavca ili dozvola boravka i traženje posla. Ispostavilo se da sve više njih koji navodno traže posao odbijaju da rade u poljima i voćnjacima. Migranti koji su dobili smeštaj i primaju novčanu pomoć države, često ne žele da se late nekog težeg posla.

Novi talas izbeglica koji hrli ka Italiji nastao je u sezoni poljoprivrednih radova, a prisutan je nedostatak radne snage. Poslednjih meseci registrovan je dolazak 4.445 migranata, dok ih je u istom periodu prošle godine bilo 1.361.

Broj se toliko uvećava da vlada ogromna zabrinutost gradonačelnika u mestima na Siciliji, na ostrvu Lampeduza, svuda gde pristaju plovila. Oni brinu kako će se sprečiti iskrcavanje kada treba da počne turistička sezona. Juče je uočena veća grupa u Agriđentu, dojavio je nevladin Alarm telefon, najviše je ljudi iz Tunisa, koji su pobegli ka planinama. Helikopter ih je otkrio i policija ih je sustigla. Odmah je učinjeno sve da im se obezbede maske za lice, lekarska kontrola, smeštaj, podeli hrana.

Partije desnog centra bile su protiv masovnog regulisanja dokumenata ilegalnim migrantima. Oni upozoravaju da je saznanje kako se u Italiji može živeti i na teret države bez rada, ohrabrilo da ka Apeninima krenu i oni koji nisu iz ratom ugroženih područja. Njih posebno brine porast migranata čiji dolazak nije registrovan, jer pristižu neopaženo u malim plovilima.

Tako Italija ponovo postaje kamp za izbeglice usred najveće posleratne ekonomske krize i vanrednog stanja zbog korona virusa.

Očigledno da ni epidemija nije zaustavila izbeglički talas, a nema ni velike vajde od Protokola o saradnji kojeg su Italija i Libija potpisale prošle godine, a koji je trebalo da zaustavi isplovljavanja sa tamošnjih obala.

Mnogi sa gorčinom konstatuju da je virus zatvorio Italijane u kuću, a otvorio luke i vrata za smeštaj izbeglica.