U Podmoskovlju, u Zvezdanom gradiću, virusom zaraženo 29 saradnika Centra: Korona u gradu kosmonauta

Branko Vlahović

ponedeljak, 25. 05. 2020. u 00:35

У Подмосковљу, у Звезданом градићу, вирусом заражено 29 сарадника Центра: Корона у граду космонаута

Zgrada na ulazu u trening centar

Epidemiju “skrivili“ članovi porodice koji su dolazili u posetu

Čak 19 saradnika Centra za pripremu kosmonauta u "Zvezdanom gradiću" u Podmoskovlju zaraženo je virusom korona. Među njima nema nijednog kosmonauta. Lekari tvrde da se situacija polako normalizuje. Demantovana je informacija da je u Centru za pripremu kosmonauta zaraženo 29 ljudi. Osim toga, sada se tvrdi da je 13 osoba obolelih od virusa već ozdravilo.

Sve obolele zarazili su članovi porodice koji su dolazili kod njih iz Moskve. I kod zaraženih u "Zvezdanom gradiću" kod većine zaraženih nema nikakvih simptoma ili bolest protiče u lakoj formi. U bolnici su bila dva čoveka, koji su već otpušteni.

U poslednja 24 sata u Rusiji je umro rekordan broj zaraženih koronom - 153 pacijenata. Ukupno je umrla 3.541 osoba. Minulog dana otkriveno je 8.599 zaraženih ljudi, od čega njih 3.777 nema nikakvih simptoma. Ukupan broj zaraženih je 344.491.

Ohrabrujuće je što se povećava broj onih koji su ozdravili i napuštaju bolnice. U nedelju je kući otišlo 5.363 ljudi.

Nažalost, još ima gradova i mesta gde se pojavljuju žarišta zaraze. U Rostovskoj oblasti zabeležena su čak 353 slučaja, a to naglo povećanje broja izazvalo je masovno zaražavanje u Saljskom psihijatrijsko-neurološkom internatu. Tamo je, kako tvrdi gubernator Rostovske oblasti, zaraženo 138 ljudi. Inače, u oblasti je ukupno zaraženo 3.417, ljudi od kojih je umrlo 34.

Glavni epidemiolog Rusije akademik Nikolaj Briko u intervjuu u nedelju je izjavio da će se moći bezbrižno govoriti o prolasku epidemije virusa kad bude vakcinisano 95 odsto stanovništva. Po njegovom mišljenju, potpuna ograničenja sanitarne zaštite skinuće se tek kad od 60 do 70 odsto stanovnika bude imalo imunitet protiv virusa korona. Zasad u Moskvi taj imunitet ima samo 12,5 odsto stanovništva.

Što se tiče vakcine protiv korone, u Rusiji nju pravi više centara i svi obećavaju da će ona biti efikasna. Ali njena serijska proizvodnja bi mogla početi najranije početkom jeseni.