Kineski predsednik upozorava na drugi talas korone: Obavezan karantin za sve slučajeve zaraze i njihove kontakte

NovostiOnline

četvrtak, 09. 04. 2020. u 11:11

Кинески председник упозорава на други талас короне: Обавезан карантин за све случајеве заразе и њихове контакте

Foto EPA ANTONIO BAT

Kineski predsednik Si Đinping upozorio je na nove teškoće i izazove i rizik od drugog talasa zaraze. Kina zbog toga uvodi nove mere
Kineski predsednik Si Đinping upozorio je na nove teškoće i izazove i rizik od drugog talasa zaraze. Kina zbog toga uvodi nove mere.


Si Điping je u sredu, na sednici vrhovnog tela Kineske komunističke partije - Stalnog odbora politbiroa rekao da se, usled rastućih pritiska na svetsku ekonomiju, nestabilni i nesigurni faktori povećavaju, prenosi Rojters.


„Nove teškoće i izazovi su se pojavile zbog obnove i pokretanja rada u Kini i ekonomskog i društvenog razvoja“, rekao je Si.


On je tražio od nadležnih da pažljivo nadgledaju uvezene slučajeve iz inostranstva i spreče izbijanje novog talasa zemlji.


NOVE MERE ZBOG ASIMTPOMATSKIH PRENOSIOCA VIRUSA


Kina, u kojoj je epidemija virusa korona prošla, donela je nove mere kako bi sprečila da asimptomatski prenosioci virusa izazovu drugi slučaj infekcije.


Iako broj novozaraženih opada od vrhunca u februaru, kada je Kina izolovala nekoliko gradova, vlasti pozivaju na kontinuiran oprez zbog straha od novog talasa zaraze.


Od 63 nova slučaja, 61 su putnici koji dolaze u Kinu iz inostranstva.


Osim importovanih slučaja, briga kineskih vlasti su i asimptomatski slučajevi, ljudi koji prenose virus a nemaju nikakve kliničke simptome kao što su temperatura ili kašalj.


U sredu je prijavljeno 56 novih asimptomatskih slučaja tako da je ukupan broj takvih slučajeva koje kineski mediji zovu i „prećutni prenosioci“ porastao na 657, prenosi Tanjug pisanje Rojtersa.


Zbog toga su donete nove mere. Zdravstvene ustanove moraju da prijave asimptomatske slučajeve u roku od dva sata od otkrića. Lokalne vlade moraju onda da identifikuju sve poznate bliske kontake u roku od 24 sata.


Asimptomatski pacijenti biće smešteni u kolektivni karantin 14 dana i računaće se kao potvrđeni slučajevi ako počnu da pokazuju simptome. Takođe, u dvonedeljnom karantinu će biti i njihovi bliski kontakti.


Početkom nedelje pojavila se i nova funkcija na mobilnoj platformi „ViČet“ koja omogućava ljudima da provere da li su ikad sedeli u vozu ili avionu pored nekog asimptomatskog prenosioca virusa koji je kasnije postao potvrđen slučaj.


Kineske zdravstvene vlasti ranije su upozorile da će oko dve trećine asimptomatskih pacijenata kasnije razviti simptome infekcije virusa korona.


rs.sputniknews.com