Virus u Italiji u neskladu sa predviđanjima: Korona i dalje “galopira” u Lombardiji

Novosti online / Milica Ostojić

četvrtak, 26. 03. 2020. u 19:23

Вирус у Италији у нескладу са предвиђањима: Корона и даље “галопира” у Ломбардији

Foto Tanjug-AP

U Lombardiji se epidemija razvija mimo svih predviđanja, i danas je zabeležen nagli porast broja zaraženih u odnosu na jučerašnji dan. U staračkim domovima umiru stanari, ostali su izolovani bez odgovarajuće nege

RIM - OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA


Iz Lombardije predsednik regiona Atilio Fontana tokom čitavog popodneva saopštava da se tamo događa nešto izvan svakog razumevanja i predviđanja, registruje se nagli porast zaraženih u odnosu na jučerašnji dan kada je zabeleženo 723 nova sučaja, a koji se popeo samo u jednom danu za 1.600 novih.


Ustaračkom domu na periferiji Milana od 4. marta preminulo je 59 starih osoba, u njemu se nalazi još njih 91, koji su zatvoreni i izolovani i ne zna se da li su zaraženi ili ne. Iz Rima stižu slične vesti, da je u staračkim domovima veliki broj preminulih i zaraženih, a da za njih nema odgovarajuće kontrole i zdravstvene pomoći.


U jednom danu, od 31 smrtnog slučaja među lekarima u Italiji stiglo se do 39, najviše među njima u početku to su bili lekari opšte prakse ne znajući da primaju zaražene građane na pregled, ali umiru i specijalisti, lekari sa iskustvom, očigledno u nedostatku adekvatnih zaštitnih mera i opreme u bolničkim prostorima.


Od večeras kreće konkurs za prijem 500 novih medicinskih sestara koje će moći da zamene na poslu one koje i preko granica izdržljivosti..


Jedna pozitivna vest stiže iz Civilne zaštite, šef odelenja Civilne zaštite Anđelo Boreli, za kojeg je juče objavljeno da je pozitivan na korona virus jer je imao temperaturu, danas se saznaje da nije pozitivan i da se sutra vraća na svoj uobičajeni posao.


Iz Centra Civilne zaštite stigli su podaci o stanju u Italiji, trenutnibroj zaraženih u Italiji je62.013, što je više od jučerašnjeg broja za 1.000 slučajeva a ukupni porast iznosi 4.492, broj preminulih je za 662 više, što je neznatno manje od jučerašnjeg broja, a ukupno iznosi 8.165, broj onih koji su prezdravili je 10.361, za 1.000 više nego juče.


Lombardija i dalje zavijena u crno, 22.189 zaraženih, gotovo 1.600 više nego juče, i broj preminulih je nešto uvećan, danas je novih 387 i nešto je manji broj onih koji su prezdravili. Ukupan broj zaraženih u Italiji od početka korona virusa iznosi 80.539.


Jedna od retkih pozitivnih vesti stigla je iz Civilne zaštite: šef odeljenja Anđelo Boreli, za koga je juče objavljeno da ima temperaturu, saznao je da ipak nije pozitivan na virus i da se sutra vraća na svoj redovni posao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije