Trupe koalicije predvođene SAD koja se bori protiv Islamske države počele su danas da napuštaju vazdušnu bazu na severu Iraka, predajući je u potpunosti iračkoj vojsci, u cilju smanjenja stranih snaga u zemlji.


Sveukupno smanjenje prisustva podrazumeva da će koalicione snage funkcionisati u manjem broju baza i smanjiti broj osoblja. Koalicija nije navela detalje ili brojeve, prenosi Rojters.


Vazdušna baza Kajara, južno od grada Mosula gde je Islamska država 2014. godine proglasila svoj kalifat, druga je baza koja će ovog meseca biti predata Iračanima. Koalicione trupe prošle su nedelje napustile bazu u Al-Kaimu na sirijskoj granici.


„Koalicija će delovati sa manje lokacija, ali ostaje posvećena pružanju podrške našim partnerima u njihovoj borbi protiv Daeša (Islamske države)“, izjavio je brigadni general Vinsent Barker iz koalicije.


Zvaničnici koalicije naveli su da je do smanjenje snaga i preseljenje jedinica u manji broj iračkih baza došlo zato što su iračke snage uglavnom sposobne da se same izbore sa pretnjom ostataka ekstremista Islamske države.


Koalicija predvođena SAD podržava iračku vojsku od 2014. godine u borbi za neutralisanje Islamske države. Veruje se da je nekoliko hiljada ekstremista i dalje aktivno, uglavnom zabačeima područjima poput pustinje i planina širom severnog Iraka. Oni periodično napadaju snage bezbednosti, ali nisu držali nijednu vecću teritoriju poput gradova od 2017. godine. Koalicija trenutno ima oko 7.500 vojnika u Iraku, uključujući 5.000 Amerikanaca.