Još nema amnestije za građane Donbasa: Rusija podelila 125 hiljada pasoša

Branko Vlahović

09. 01. 2020. u 14:28

Још нема амнестије за грађане Донбаса: Русија поделила 125 хиљада пасоша
U Donjecku nezadovoljni što je Kijev objavio prekrojen tekst kominikea ,,normandske četvorke ,, na samitu u Parizu
OD STALNOG DOPISNIKA

MOSKVA

Predsednik samoproglašene Donjecke narodne republike Denis Pušilin izjavio je u sredu da sve dok vlasti u Kijevu ne objave originalni tekst kominikea koji su u Parizu potpisali predsednici Francuske, Rusije i Ukrajine i nemačka kancelarka neće doći do razmene zarobljenika po formuli sve za sve. Pušilin tvrdi da su u Kijevu zlonamerno skratili tekst izjave ,,Normandske četvorke,,. U Donjeckoj republici kažu da su u Kijevu izostavili onaj deo u kome se kaže da se mora raspravljati o svim aspektima posebnog statusa Donbasa. Denis Pušilin podseća da je dogovoreno da se poseban status Donbasa precizira u Ustavu a to ni bivše kao i sadašnje vlasti ne žele.

Pročitajte još: Povlače se trupe na istoku Ukrajine: I Kijev i Donjeck učinili važan korak ka uspostavi mira

Da će teško doći do dogovora između vlasti u Kijevu i rukovodstava Donjecke i Luganske republike znalo se i ranije. Za bivšeg predsednika Porošenka vlasti u Donjecku i Lugansku su banditi ali tako ih je nazivao u Parizu u razgovoru sa novinarima i ministar policije Arsen Avakov koji je ostao i u sadašnjoj vladi.

Osim toga sadašnje ukrajinsko rukovodstvo takođe ne želi da realizuje jedan važan deo Minskih dogovora a to je amnestija na Donbasu. Predsednik Vladimir Zelenski je kazao da ne mogu biti amnestirani oni koji su pucali na ukrajinsku vojsku. O amnestiji neće ni da čuju ni opozicione partije što znači da bi praktično svi koji su bili u vojsci dve samoproglašene republike morali na sud.

Kad se to zna jasno je što predsednik Rusije Putin kategorički kaže da vlasti u Kijevu moraju da realizuju obaveze iz Minskih dogovora a tek posle toga će njihovi graničari moći da dođu na državnu među sa Rusijom. Putin je otvoreno kazao da ako ne bude amnestije ukrajinska vojska bi mogla napraviti masakar.

Strah od odmazde ukrajinskih vlasti je sigurno jedan od razloga zbog čega veliki broj stanovnika Donbasa želi da ima ruske pasoše i druge dokumente.

Do sada je čak 160 hiljada građana Donjecke i Luganske republike zatražilo državljanstvo Rusije. Ministar unutrašnjih poslova Rusije Vladimir Kolokoljcev kaže da su ruske pasoše već dobili 123 hiljada građana Donbasa. U aprilu ove godine Putin je bio potpisao ukaz kojim se uprostila procedura za dobijanje državljanstava. Posle toga je bio otvoren punkt u Lugansku gde su građani mogli da podnose zahteve za državlanstvom Ruske federacije. Već sredinom juna su počeli da izdaju ruske pasoše. Pravo da dobiju državljanstvo po uprošćenoj proceduri dobili su svi građani Donjecke i Luganske oblasti koji su tamo živeli do 2014 godine.

Za razliku od Ukrajine koja je ukinula pravo stanovnicima Rusije da prelaze granicu sa unutrašnjim dokumentima Moskva i dalje dopušta da Ukrajici prelaze granicu sa tzv. unutrašnjim pasošima ili kako bi mi kazali ličnim kartama.

OKVIR 77 ČEKA SLOBODU

U Kijevu tvrde da 77 njihovih građana do kraja godine trebaju biti razmenjeni i vratiće se kući. Ali to je ,,prva runda,, a zatim će se tražiti i preostali. U Donjecku se nalazi 53 Ukrajinaca a u Lugansku 18. Sada je u toku proces usaglašavanja spiskova. Koliko je tačno Kijev spreman da vrati za sada se ne saopštava.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije