Putin započeo probu atomskog rata: U manevrima 12.000 vojnika, 213 raketnih rampi i oružje za koje NE POSTOJI ODBRANA

Branko VLAHOVIĆ

16. 10. 2019. u 22:52

Путин започео пробу атомског рата: У маневрима 12.000 војника, 213 ракетних рампи и оружје за које НЕ ПОСТОЈИ ОДБРАНА

"Jars", najmoćnija ruska raketa Foto MO. RF

Danas se završavaju najveći manevri strateških raketnih jedinica u postsovjetskom periodu

MOSKVA OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

RUSKE raketne jedinice su 15. oktobra započele velike vežbe prema scenariju atomskog rata pod nazivom "Grom-2019". U ovim strateško-komandnim manevrima, koji se završavaju danas, učestvovalo je 12.000 vojnika i oficira koji su pokazali kako bi izgledao ruski atomski odgovor na eventualni napad nuklearnim naoružanjem.

Osim raketnih jedinica, u manevrima su učestvovali i štabovi vojne transportne avijacije Zapadnog, Južnog, Centralnog i Istočnog vojnog okruga, a takođe i štab Severne ruske vojne flote.

To su najveći atomski manevri ruskih strateških atomskih jedinica u postsovjetskom periodu.

PROČITAJTE JOŠ -Veliki dan za Severnu Koreju: Kim jaše belog konja kroz snežne smetove svete planine (FOTO)

Osim komandno-štabnih vežbi održan je i praktični deo manevara u kome je zastupljeno 213 raketnih rampi, zatim pet strateških aviona "raketonosaca" i 105 različitih tipova aviona koji su poletali i sletali sa deset ruskih aerodroma. Ruska flota je na vežbama uključila 15 brodova i pet atomskih podmornica koje nose rakete sa atomskim bojevim glavama.

Ministarstvo odbrane Rusije imalo je 16 gađanja krstarećim i balističkim raketama na četiri vojna poligona. Dve balističke rakete RSM-50, po klasifikaciji NATO SS-N-18, gađale su ciljeve na poligonu Čiža u Arhangelskoj oblasti. Interkontinentalne balističke rakete "jars", koje NATO zove SS-29, i balističke rakete "sineva" SS-N-23, gađale su ciljeve na poligonu Kura na Kamčatki.

Po morskim poligonima u Barencovom, Baltičkom, Crnom, Kaspijskom i Ohotskom moru, gađali su se ciljevi sa brodova i podmornica.

Jevgenij Jurjevič Iljin

U avgustu ove godine sa raketama "bulava" i "sineva", sa podmornica koje su bile u rejonu Severnog ledenog okeana i akvatorijumu Barencovog mora, ciljane su mete na poligonima Čiža i Bulava.

General-major Jevgenij Jurjevič Iljin, vršilac dužnosti načelnika Glavne uprave međunarodne vojne saradnje Ministarstva odbrane, objasnio je da ruske raketne jedinice tradicionalno gađaju ciljeve samo na poligonima na svojoj teritoriji.

U Moskvi podsećaju da su prošle nedelje Amerikanci takođe održali manevre u kojima su učestvovali avioni koji mogu da nose atomsko oružje. Amerikanci su prebacili u Evropu u britansku bazu "Ferford" četiri strateška bombardera "B-52H stratofortres". Tri američka aviona B-52H su se nedavno približila granicama Kalinjingradske oblasti na razdaljini od 230 kilometara i zatim su se vratila nazad u bazu u Britaniji.

Ruski vojni eksperti tvrde da su Amerikanci vežbali virtuelno gađanje ne samo po glavnoj ruskoj bazi Baltičke flote već i druge ciljeve na ruskoj teritoriji.

Amerikanci su pedesetih godina prošlog veka pravili avione B-52 kako bi mogli da dopreme atomske bombe na bilo koju tačku SSSR. Sada su takvi avioni naoružani krstarećim raketama srednjeg dometa koji mogu da gađaju na rastojanju od dve do tri hiljade kilometara od ruskih granica ne ulazeći u zonu ruske PVO odbrane. Vojni ekspert, pukovnik Vladimir Popov kaže da Rusija ima oružje kojim može da se suprotstavi američkim strateškim bombarderima.

"AVANGARD" NA PROBI

- NA ovim ruskim manevrima isprobaće se i hipersonični strateški raketni kompleks "Avangard" koji može da "prošeta" kroz bilo koju protivničku odbranu - objasnio je pukovnik Vladimir Popov. - Njega će nositi nova interkontinentalna raketa "sarmat". Predsednik Putin je ranije govorio da za sada ni jedna zemlja nema efikasnu odbranu protiv "Avangarda" zbog njegove ogromne brzine i mogućnosti manevrisanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Миро Марковић

17.10.2019. 01:07

Све док је Русија војна велика сила, за Србију има наде да ће да преживи садашњу америчко-ционистичку и НАТО окупацију. Свака окупациона сила, која је долазила не територије древне Србије, је раније или касније морала да се повуче тамо одакле је дошла. И ова садашња ће отићи брже него што се нама чини. А што се тиче домаћих шиптарских непријатења, петоколонаша, и осталих квислинга, са њима ће Срби лако да се разрачунају.

Р.Српска

17.10.2019. 08:02

Русија је најача војна сила у ракетном наоружању!

Гојко

17.10.2019. 10:00

Avion ruske proiyvodnje Su-30 MKV iy sastava RV Venecuele,sru[io se ubryo nakon poletanja iy vayduhoplovne baye Kapetan Manuel Rios,a piloti nisu uspeli da se spasu iskakanjem.

Baja

17.10.2019. 11:07

Od razornih atomskih udara nema odbrane! Čemu manevri? Valjda da Putin uputi nekakvu poruku NATO-u?