DEMONSTRACIJE ZBOG PRESUDE: Katalonskim separatistima dugogodišnja robija, povređeno 13 protestanata; Španski sud izdao nalog za hapšenja Puđdemona

Tanjug

14. 10. 2019. u 10:28

ДЕМОНСТРАЦИЈЕ ЗБОГ ПРЕСУДЕ: Каталонским сепаратистима дугогодишња робија, повређено 13 протестаната; Шпански суд издао налог за хапшења Пуђдемона

AP Photo

Španski vrhovni sud je osudio devet katalonskih separatista na kaznu zatvora od 9 do 13 godina zbog njihove uloge u neuspelom proglašavanju nezavisnosti 2017. Izdat nalog za hapšenje Puđdemona
Španski Vrhovni sud je osudio devet bivših katalonskih političara i aktivista na zatvorske kazne od devet do 13 godina, zbog njihove uloge u neuspelom proglašavanju nezavisnosti Katalonije 2017. godine.

Troje preostalih optuženih proglašeni su krivim samo za neposlušnost i nisu dobili zatvorske kazne, prenosi Rojters.

Bivši potpredsednik katalonske vlade Oriol Honkures osuđen je na 13 godina zatvora zbog pobune i zloupotrebe javnih fondova, navodi AP.

Kako se navodi, već je najavljeno da će optužbe za pobunu, za koje se izriče 25 godina zatvora, biti preinačene u blaže optužbe za bunt.

Za vreme suđenja katalonski lideri izjasnili su se da nisu krivi i da im se sudi iz političkih razloga.

Pročitajte još: Masovni marševi za slobodu

Separatističke stranke pozvale su stanovnike Katalonije na građansku neposlušnost ukoliko njihovi lideri ne budu oslobođeni.
ŠPANSKI SUD IZDAO NALOG ZA HAPŠENjA PUĐDEMONA


Vrhovni sud Španije izdao je evropski nalog za hapšenje bivšeg katalonskog lidera Karlesa Puđdemona


Nalog je izdat nakon što je sud ranije danas osudio katalonske separatiste na zatvorske kazne od 9 do 13 godina, prenosi Rojters.


Puđdemon se od 2017. godine nalazi u egzilu u Belgiji.

PUĐDEMON: PRESUDA KATALONSKIM LIDERIMA JE SVIREPA


Bivši vođa regionalne katalonske vlade Karles Puđdemon nazvao je "svirepom" presudu Vrhovnog suda Španije kojom se katalonski lideri osuđuju na zatvorske kazne.


"Vreme je za reakciju... za budućnost naših sinova i kćeri. Za demokratiju. Za Evropu. Za Kataloniju", napisao je Puđdemon na Tviteru.


Puđdemon je vodio taj španski region u vreme kada je pokušano proglašenje nezavisnosti 2017. godine, za koje je i suđeno katalonskim liderima, prenosi Rojters.


Podseća se da njemu nije suđeno, jer je pobegao u Belgiju gde živi u egzilu.


TORA PRESUDU KATALONSKIM LIDERIMA NAZVAO UVREDOM DEMOKRATIJE


Katalonski lider Kim Tora izjavio je danas da je presuda katalonskim liderima "uvreda demokratije".

On je presudu odbacio kao "nepoštenu i nedemokratsku", prenosi "Pais".

"Katalonija je u ozbiljnom trenutku. Osuđeno je 12 časnih ljudi i demokrata. Uvek su delovali u demokratskom smislu. Osuditi ih je uvreda za demokratsko i katalonsko društvo", rekao je on.

Istovremeno, Tora je zatražio i hitan sastanak sa premijerom Španije Pedrom Sančesom.

ŠIROM KATALONIJE PROTESTI PROTIV OSUĐUJUĆIH PRESUDA

Širom Katalonije počela su masovna okupljanja demonstranata posle presude Vrhovnog suda kojom je devetoro katalonskih lidera osuđeno na zatvorske kazne između 9 i 13 godina zbog organizovanja zabranjenog referenduma o nezavisnosti 2017. godine.

Stanovnici autonomne pokrajine na severoistoku Španije počeli su da se spontano okupljaju na trgovima, u pojedinim delovima Barselone je prekinut saobraćaj, a studenti su napustili predavanja.

"Sloboda, sloboda", uzvikuju demonstranti i u ostalim gradovia noseći katalonske zastave i transparente na kojima piše "Sloboda političkim zatvorenicima", prenosi Hina.

Pobornici nezavisnosti su ranije najavili masovne proteste i opsti štrajk.

Iako su dosadašnje demonstracije bile nenasilne, u tu pokrajinu sa 7,5 miliona stanovnika, prošle nedelje su poslate dodatne policijske snage.

Postavljene su metalne barijere ispred parlamenta u Barseloni kako bi se sprečilo njegovo zauzimanje, a isto je urađeno i ispred ostalih institucija.

Španski premijer Pedro Sančes najavio je obraćanje tokom dana, kao i predsednik katalonske vlade Kim Tora.

U BARSELONI OTKAZANO 67 LETOVA, U PROTESTIMA 13 POVREĐENIH

Na aerodromu Prat u Barseloni danas je otkazano 67 predviđenih letova, a taj broj bi mogao da poraste s obirom na to da demonstranti i dalje blokiraju aerodrom, nezadovoljni osuđujom presudom organizatorima referenduma za nezavisnost Katalonije, saopštioje operater španskih aerodroma AENA.

Na aerodromu je intervenisala policja, koja je pendreciima rasterivala demonstrante, pokušavajući da ih spreči da uđu u unutrašnjost aerodroma, a bačena je i dimna bomba, prenosi Hina.

Tokom masovnih protesta koji su danas održani širom Katalonije, trinaest osoba zatražilo je lekarsku pomoć, od kojih deset na aerodromu Prat, saopštila je lokalna Hitna pomoć.

Nitko nije teže povređen, ali su dve osobe prevezene sa aerodroma u bolnički centar.

Dve osobe su privedene, izvestila je španska javna televizija TVE.

Protesti su izbili pošto je Vrhovni sud u Madridu osudio devetoro katalonskih zvaničnika na zatvorske kazne između devet i 13 godina zbog pobune i korišćenja javnog novca za organizaciju referenduma o nezavisnosti 2017. koji je zabranio Ustavni sud i posledičnog jednostranog proglašenja samostalne republike Katalonije.

Troje zvaničnika je osuđeno na zabranu obavljanja javnih funkcija i novčane kazne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

s

14.10.2019. 11:07

nema nista bez rata, znate to zar ne ? demokratija je cirkus za budale, rat je prava zabava

Horus

14.10.2019. 12:44

E, tako se stiti integritet zemlje a ne pregovorima i sporazumima sa separatistima.

Mitra

14.10.2019. 13:38

Sa distance i iz komfora navijati za pobunu dok se drugi dele i trpe posledice onoga od čega sam pobegnes, nije bas neka preporuka. Nekada je stvarno bolje cutati.