Масовни маршеви за слободу

В. Станковић

06. 10. 2019. у 07:08

Масовни маршеви за слободу

Фото: АП

Напетост у ишчекивању пресуде каталонским сепаратистима
JOШ се не зна када ће Врховни суд суд у Мадриду изрећи пресуду каталонским сепаратистичким лидерима, али њихове присталица у Каталонији сматрају да ће суд оптужене прогласити кривим. На будућу пресуду спрема се одговор у виду масовних манифестација. Каталонска национална скупштина (АНЦ) и Омнијум културал, две водеће сепаратистичке организације, планирају "пет масовних маршева". Предвиђено је да "маршеви за слободу" крену из Ђироне, Вика, Берге, Тареге и Тарагоне. Раздаљина до Барселоне од око 100 км биће пређена пешице, у пет етапа за три дана.

Организатори кажу да су инспирацију нашли у историјским мирним мобилизацијама, попут оне коју је у Индији од 12. марта до 6. априла 1930. предводио Махатма Ганди или марш на Вашингтон у августу 1963, где је црначки лидер Мартин Лутер Кинг изговорио чувену реченицу: "Ја имам сан".

Маршеви ће, кажу организатори, бити организовани у циљу "ослобођење политичких затвореника, политичара који су у емиграцији, против репресалија и за одбрану права на самоопредељење".

Манифестације ће бити сазване за 20 часова оног дана када Врховни суд буде објавио пресуде.

Са друге стране, каталонски премијер Ким Тора морао је да попусти пред захтевом Централне изборне комисије и повуче жуте врпце са државних зграда. На згради Ђенералитата, седишта каталонске владе, сада стоји транспарент, окачен уместо жуте врпце, којим се брани право на слободу мишљења.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације