Rim i Vatikan dočekuju Putina

B. Vlahović

04. 07. 2019. u 07:28

Рим и Ватикан дочекују Путина

AP Photo

Predsednik Rusije danas u poseti Italiji, planiran susret i sa papom Franjom

MOSKVA OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin danas stiže u službenu posetu Italiji, gde će se sresti sa predsednikom Italije Serđom Matarelom i premijerom Đuzepeom Konteom. Putin će posetiti i Vatikan, gde će se sresti sa papom Franjom.

Pročitajte još: Putin i papa Franja 4. jula u Vatikanu

Za vreme boravka u Rimu Putin će sa domaćinima razgovarati o rusko-italijanskoj saradnji u svim sferama, od politike do ekonomije i kulture. Za Ruse, ali i Italijane je poseta važna jer obe zemlje žele da se poboljšaju ekonomski odnosi narušeni zbog zapadnih sankcija Moskvi.

Posle raspada SSSR-a ruski predsednici su osam puta posećivali Vatikan. Boris Jeljcin je bio u Vatikanu 1991. i 1998. Za vreme dva predsednička mandata, od 2000. do 2008, Putin je tri puta posetio Vatikan. Kao predsednik Dmitrij Medvedev se dva puta sretao sa papom Benediktom.

Pročitajte još: Papa Franja: Samo Putin štiti hrišćane širom sveta

Posle ponovnog izbora za predsednika Rusije, Putin je bio u Vatikanu 2013. i razgovarao sa papom Franjom o ratu u Siriji i stradanjima hrišćana i svih onih protiv kojih je bila Islamska država. Nije tajna da se papi Franji sviđa ruska politika oko bračnih odnosa i porodice.

SPORAZUM SA AMERIKOM NE VAŽI

RUSKI predsednik potpisao je u sredu zakon kojim se obustavlja primena Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz vremena Hladnog rata. Putin je još u februaru najavio da će obustaviti učešće Rusije u sporazumu nakon iznenadne odluke SAD da se povuku iz sporazuma. Administracija američkog predsednika Donlada Trampa u oktobru prošle godine saopštila je da će se SAD povući iz sporazuma, koji je bio kamen temeljac evropske bezbednosti od potpisivanja 1987.

HOĆE LI SE I BERLUSKONI NAĆI U PROTOKOLU?

RIM je zbog posete Vladimira Putina blindiran i nadziran kao nikada ranije, zatvoreno je 50 ulica, vazdušni prostor se nadgleda iz helikoptera i dronova. Putina će pratiti 30 blindiranih automobila, a predsednički auto "aurus senat N700" već je stigao u Rim i napravio probni prilaz palati Kiđi, palati predsednika Vlade. U obezbeđenju je preko 1.000 agenata. Snajperisti nadgledaju sve prostore prolaska ruskog predsednika.

Predviđeno je da Putinov avion "iljušin 98-300Pu" sleti na rimski aerodrom "Fijumičino" nešto iza podneva.

Poseta Vatikanu predviđena je za 13.30 a potom oko 15.00 susret i ručak sa predsednikom Italije Serđom Matarelom, iza toga sledi susret sa predsednikom Vlade Đuzepeom Konteom, pa učešće na rusko-italijanskom forumu. Na kraju dana Putina će ugostiti Konte na večeri u Vili "Madama".

Ne isključuje se mogućnost da će se Putin u nekom trenutku sresti i sa svojim dugogodišnjim prijateljem Silviom Berluskonijem. M. O.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije