MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA

Odluka Saveta Evrope da vrati mandat Rusiji preplašila je ukrajinske političare, jer smatraju da će sledeći korak biti ukidanje sankcija Rusiji koje je uvela Evropska unija. Ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavel Klimkin izjavio je da je Savet Evrope izgubio poverenje, jer se od lidera za borbu za ljudska prava pretvorio u menadžera. Posebno je kritikovao Francusku, koja je predsedavala zasedanjem Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. U Kijevu smatraju da Rusija nije ispunila nijedan uslov za povratak u Savet Evrope.

Uprkos ljutnji, rukovodstvo u Kijevu je samo privremeno opozvalo svog predstavnika, jer ne želi da prepusti, kako je objasnio ministar Klimkin, da "Savet Evrope rastržu Rusija i njeni prijatelji".

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je izjavio da je razočaran povratkom Rusije u Savet Evrope i da je o tome već razgovarao sa predsednikom Francuske i kancelarkom Nemačke.

Osim rukovodstva Ukrajine, razočarani su i u Tbilisiju. Ministar spoljnih poslova Gruzije David Zalkalijani je na "Tviteru" napisao da odluka o povratku Rusije u Savet Evrope izaziva žaljenje.

U Kremlju su, naprotiv, povratak Rusije nazvali pozitivnim korakom. Dmitrij Peskov, portparol predsednika Rusije, ocenio je tu odluku kao "pobedu razuma".

Pročitajte još - ZVANIČNO: Usvojena rezolucija o povratku Rusije u Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope

Nesporno je da je Stari kontinent već umoran od sankcija od kojih najveću štetu ima evropski biznis. To potvrđuje kako su za povratak Rusije u Savet Evrope glasale najuticajnije zemlje - Nemačka, Francuska, Italija, Španija. Za su bile i Srbija i Turska, a među onima protiv Velika Britanija i Poljska.

U Ukrajini tvrde da je jedan od glavnih motiva za povratak Rusije to da u budžet organizacije stigne 75 miliona evra koje Rusija nije uplatila od 2017.

Pročitajte još - POSLE 5 GODINA: Rusija se vratila u Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope

Potpredsednik ruske Dume Petar Tolstoj je upozorio da Rusija neće prihvatiti nikakva ograničenja njenih nadležnosti u toj organizaciji u kojoj joj je pre pet godina oduzet mandat zbog sukoba u Ukrajini kao i povratka Krima matici zemlji. Rusi su se povukli i prestali da plaćaju doprinose toj organizaciji koji nisu mali.

U Strazburu su se u sredu ponovo čuli zahtevi Saveta Evrope da Rusija oslobodi 24 ukrajinska mornara, posle incidenta u Kerčkom moreuzu. Takođe se traži da sarađuje u istrazi sa holandskim tužilaštvom oko utvrđivanja krivaca za katastrofu malezijskog "boinga" nad Donbasom. U Strazburu su tražili od Moskve i da bolje zaštiti homoseksualce i ljude netradicionalne seksualne orijentacije u Čečeniji.

PRAZNE STOLICE BiH

Bosna i Hercegovina nema predstavnike u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope - epilog je krize formiranja vlasti na nivou BiH koja traje skoro devet meseci. Pobednici izbora u BiH ne mogu već mesecima da dogovore formiranje Saveta ministara BiH, ali ni sastave Komisija Parlamenta BiH, čiji je zadatak imenovanje delegacije BiH u Skupštini Saveta Evrope. Početak ove nedelje je bio poslednji rok da BiH imenuje delegaciju, ali stranke koje su ušle u Parlament BiH nisu postigle dogovor ni oko održavanja sednice, tako da je BiH ostala bez delegacije.

(S.M.)