Brisel zbog Rima u panici

D. Savić

23. 05. 2018. u 11:26

Брисел због Рима у паници

Luiđi Di Majo i Đuzepe Konte

Nova italijanska vlada još nije ni formirana, a Evropska unija je već uznemirena. Strahovanja da druga najzaduženija zemlja ne odbaci "stezanja kaiša" i ne uzdrma evrozonu

VLADA u Italiji, trećoj najvećoj ekonomiji Evropske uniji, nije još ni formirana, a već je preplašila evropske partnere, koji strahuju da bi nagoveštaji nove budžetske politike Rima mogli da nanesu štetu koheziji evrozone i podriju njen rast. Analitičari već procenjuju da će ona koštati Italiju 10 odsto BDP-a, odnosno 170 milijardi evra, i da će znatno uvećati "planinu" javnog duga Italije, koji već sada iznosi 2.100 milijardi evra, ili 132 odsto BDP-a.

Pročitajte još: Malo poznati profesor prava predložen za premijera Italije

Stranke koje bi trebalo da čine novu vladu - Pokret pet zvezdica i Liga - pripremile su, naime, program koji predviđa povećanje budžetske potrošnje i ukidanje mera štednje. Eksperti upozoravaju da bi to uticalo na povećanje italijanskog duga, drugog najvećeg u Evropi, posle Grčke.

Dve stranke su, međutim, predložile odustajanje od planiranog povećanja poreza na promet i ukidanje pojedinih poreza na benzinskim pumpama. U programu buduće vlade se traži i proterivanje pola miliona imigranata iz Italije, koji predstavljaju potencijalnu radnu snagu u naciji koja ubrzano stari, pa su se pojavile bojazni da neće moći da budu obezbeđena sredstva za italijanski penzioni sistem.

Pročitajte još: Salvini: Postignut dogovor o Vladi Italije

Antisistemski orijentisani, bore se ne samo protiv ilegalnih migranata, već gaje i naklonost prema Rusiji. Ona se manifestuje namerom "trenutnog ukidanja sankcija" koje je Italija sa ostalim članicama EU uvela 2014. godine.

Evropska komisije je na sve to upozorila:

- Evropska komisija se u načelu ne meša u nacionalnu politiku. Međutim, za nas je važno da nova italijanska vlada ima odgovornu budžetsku politiku - izjavio je potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

I francuska ministarka za evropske poslove Natali Loazo upozorila je buduću italijansku vladu da ne sme da se ponaša kao "usamljeni jahač" u EU:

- Naše sudbine su intimno povezane i nije moguće niti poželjno ići sam u Evropi - izjavila je Loazo u francuskom parlamentu.

No, dve najjače italijanske stranke - Pet zvezdica Luiđija di Maja, usmeren protiv establišmenta, i krajnje desničarska Liga Matea Salvina, slede drugačiji put. Posle postizanja koalicionog dogovora, predložili su pravnika Đuzepea Kontea (54) za mandatara. Konte, koji tvri da mu je srce tradicionalno kucalo za levicu, izjavljuje da su Italijani na prvom mestu.

TRAMPOVA VEZA

Izbor slogana "Italija na prvom mestu" ne poklapa se slučajno sa sloganom "Amerika na prvom mestu" iz predizborne kampanje aktuelnog predsednika SAD, pošto je njegov nekadašnji strateg Stiv Benon (na slici), za kojeg se veruje da je Trampa "uveo" u Belu kuću, na dan italijanskih izbora 4. marta, ocenio da su oni ključni za globalni populistički pokret. Benon je tokom posete Apeninskom poluostrvu za "Korijere dela sera" promovisao ideju "fantastične" koalicije Lige i Pokreta pet zvezdica, koja bi "Brisel ubola pravo u srce".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije