MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“


OBRAĆANjE predsednika Rusije Vladimira Putina političkoj, religioznoj i kulturnoj eliti, kao i celom ruskom narodu, u četvrtak u moskovskom Velikom manježu u blizini zidina Kremlja biće zapamćeno i zabeleženo, ne samo u ruskoj već i u svetskoj javnosti. Prvi put jedan ruski predsednik je javno govorio o najnovijim raketama njegove armije koje su prošle probna gađanja i uskoro će biti na bojevom dežurstvu, a svoj govor je ilustrovao filmskim prilozima.

PROČITAJTE JOŠ: BRITANCI PROGNOZIRAJU: Putin će dobiti ove izbore, ali mu "sat otkucava"

Ovo Putinovo, 14. po redu, godišnje obraćanje naciji, po svojim vojnim analizama i porukama se može uporediti samo sa njegovim čuvenim govorom u Minhenu na Konferenciji o bezbednosti 10. februara 2007. godine.

PROČITAJTE JOŠ: Putin: Imao je Kozirjev samo lobanju, ali praznu, bez mozga

Predsednik Putin je šokirao mnoge prisutne u dvorani jer su samo dobro upućeni znali da će pola govora biti o armiji i oružju. On je prvi deo govora posvetio ekonomskim problemima, padu standarda petine stanovnika Rusije, zatim penzionerima i zdravstvenoj zaštiti, nauci i tehnološkom razvoju, da bi celo "drugo poluvreme", skoro 45 minuta, pričao o ruskoj vojnoj moći i najnovijem naoružanju kakvo nema nijedna zemlja.

PROČITAJTE JOŠ: Putin spreman za razgovor o misiji UN u Ukrajini

Na početku je Putin objasnio da je rusko rukovodstvo dugo pokušavalo da ubedi NATO da se ne približava ruskim granicama, ali oni nisu hteli da slušaju. Nisu ozbiljno shvatili ni njegovo upozorenje da Rusija može da napravi rakete koje će se kretati do sada neviđenom brzinom. I onda je u četvrtak Putin javno saopštio da Rusija već ima takvo oružje.

- Niko nas nije slušao. Sada nas čujte - poručio je ruski predsednik. - Upozoravao sam Zapad još 2004. da treba da se dogovorimo, ali nas nisu slušali, mada smo im otvoreno rekli da možemo da napravimo nove, moćne rakete. Oni su pogrešno procenili naše mogućnosti - objasnio je Putin. - Kad je Amerika 2002. izašla iz dogovora o PRO, pokušali smo da ih vratimo za pregovarački sto. Oni su i dalje radili na svojim projektima u želji da obezvrede naše atomske potencijale. Naravno da smo mi onda morali da razvijemo svoje rakete koje su mnogo brže od bilo koje odbrane.

Prvi put je pokazan snimak probe lansiranja najmoćnije rakete na svetu "sarmat" koja će uskoro zameniti na bojevom dežurstvu nekada najmoćnije sovjetske rakete "vojvoda", na zapadu nazvane "satana". Putin je objasnio da tešku raketu na tečno gorivo "sarmat" ne može da zaustavi nikakav protivnički PRO. U fazi pada ta raketa nosi "buket" bojevih glava koje imaju samostalnu putanju. Sa njom se može pogoditi bilo koji cilj na zemlji.

Zatim je Putin govorio i o drugim novim raketama i pokazao snimak kako će pod vodom ogromnom brzinom ploviti moćni "ubica brodova i nosača aviona". Prikazan je i let avionskog raketnog kompleksa koji su nazvali "kindžal", deset puta brži od zvuka, koji takođe može da manevriše i zaobiđe sve sisteme PRO. Sva ispitivanja su uspešno završena i taj kompleks je već primljen 1. decembra 2017. u avio-bazama Južnog ruskog vojnog okruga.

Pohvalio se Putin da Rusija ima raketni strateški kompleks sa navođenim blokom koji su nazvali "avangard".

- On leti ka cilju ogromnom brzinom, a izgleda kao vatrena lopta. Njegova temperatura na površini je od 1.600 do 2.000 stepeni celzijusa - kazao je Putin i dodao da iz razumljivih razloga ne može da pokaže kako izgledata raketa deset puta brža od zvuka.

Na velikom elektronskom panou je pokazan i najnoviji laserski kompleks koji je već dobila ruska armija. Ali o njemu Putin nije detaljnije govorio kao kad je objašnjavao šta je novo i zašto su superiorne ruske rakete.

- To što ste videli nije sve što imamo, ali je zasad dovoljno - kazao je Putin što je izazvalo aplauz među prisutnima u dvorani.

Putin je poručio Zapadu da su uzaludni pokušaji da se sankcijama zaustavi razvoj Rusije.

- Takvo oružje kao što ima Rusija može da napravi samo zemlja sa razvijenom naukom i obrazovanjem. Rusija ima potreban, moćni potencijal pa već sada možemo da kažemo da imamo visoko tehnološki razvijenu armiju - s ponosom je kazao Putin, što je popraćeno velikim aplauzom.

On je izrazio nadu da će njegov govor u Manježu ohladiti one usijane glave na Zapadu i još jednom je pozvao na dijalog. Naglasio je da pravljenjem novih raketa Rusija ne narušava nijedan međunarodni dogovor, a jačanje vojne moći Rusije je garancija mira na planeti.

JAČANjE STANDARDA

PRIORITET ruskog rukovodstva u predstojećem periodu je podizanje životnog standarda ruskih porodica. Zbog posledica ekonomske krize siromaštvo je ponovo poraslo i ono muči oko 20 miliona građana Rusije.

- Bez obzira na to što je Rusija jedna od vodećih država sa moćnom ekonomijom i odbrambenim potencijalom, moramo znati da brzina tehnoloških promena rapidno raste. Ko iskoristi taj tehnološki talas, otići će daleko napred. Odlazak mladih stručnjaka u inostranstvo takođe slabi potencijal zemlje - kazao je Putin.

ŠOJGU: ŠUPLjA NATO ODBRANA

MINISTAR odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio je u četvrtak, posle Putinovog nastupa, da su elementi NATO sistema antiraketne odbrane postavljeni u Poljskoj, Rumuniji i na Aljasci poput "kišobrana sa rupama". Šojgu je kazao da su te rupe postale vidljive nakon što je ruski predsednik otkrio čitav niz novog nuklearnog naoružanja i dodao da zemlje članice NATO pokušavaju da Rusiju uvuku u novu trku u naoružanju, ali da će novo nuklearno oružje pomoći da se takav scenario izbegne.

"BORBENI" GOVOR

BRITANSKA agencija Rojters ocenjuje da je govor koji je Putin održao bio jedan od njegovih "najborbenijih" govora poslednjih godina i da je rekao da će napad na bilo kojeg saveznika Moskve biti viđen kao napad na samu Rusiju i na taj napad će biti odgovoreno.