Ministarka Mej obećala da će ujediniti kraljevstvo posle Bregzita

Beta

nedelja, 03. 07. 2016. u 20:13

Министарка Меј обећала да ће ујединити краљевство после Брегзита

Twitter

Kandidatkinja za novog premijera Velike Britanije, ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej obećala je danas da će ujediniti podeljenu Konzervativnu partiju i zemlju tokom sporog pregovaranja izlaska iz Evropske unije

Kandidatkinja za novog premijera Velike Britanije, ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej obećala je danas da će ujediniti podeljenu Konzervativnu partiju i zemlju tokom sporog pregovaranja izlaska iz Evropske unije.

Mej, koja je favorit među petoro kandidata za partijskog lidera uoči glasanja koje počinje u utorak, smatra da je ona najbolja za premošćavanje jaza između onih koji su bili za i protiv Bregzita.

Mej je najavila da bi pod njenim vođstvom Velika Britanija zvanično objavila nameru da napusti EU tek sledeće godine, što znači da se izlazak ne bi desio pre 2019. Prema članu 50 Lisabonskog sporazuma, članica koja zvanično podnese zahtev za izlazak ima rok od dve godine da ispregovara nove sporazume s partnerima u EU.

"Važno je da to uradimo u pravom vremenskom roku kako bi dobili dobar sporazum za Veliku Britaniju. Ne treba odmah da se pozivamo na Član 50. To ne treba da se desi pre kraja godine. Treba da ustanovimo svoju pregovaračku poziciju", izjavila je Mej u intervjuu za Bi-Bi-Si.

Mej je podržavala zalaganje dosadašnjeg premijera Dejvida Kamerona za ostanak Britanije u EU, ali nije bila mnogo uključena u kampanju.

Ta relativna neutralnost će joj, kako je rekla, pomoći da izgradi konsenzus između 17 miliona Britanaca koji su na referendumu glasali za Bregzit i 16 miliona koji su glasali za ostanak u EU. "Jasno sam govorila da Bregzit znači Bregzit. Sada treba da te dve strane približimo, da pribliižimo 'izlazak' i 'ostanak' i da ujedinimo zemlju", rekla je Mej.

U utorak će za novog lidera glasati 330 članova Konzervativne partije koji su donjem domu britanskog parlamenta i tada će biti eliminisan kandidat koji dobije najmanje glasova.

Zatim će posle glasanja 7. i 12. jula iz trke ispasti još dva kandidata, a dva kandidata koja ostanu boriće se za glasove svih članova partije pre proglašenja pobednika 9. septembra.

Prema istraživanju javnog mnjenja, Mej već ima obezbeđene glasove više od 100 poslanika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije